Volledig scherm
© EPA

Saboteur Tesla: 'Ik ben geen spion, maar klokkenluider'

Martin Tripp, die als procesingenieur in de Gigafactory van Tesla in Nevada werkte, werd eerder deze week aangeklaagd door Tesla wegens spionage. De voormalige medewerker zou geheime informatie van Tesla gestolen hebben, maar de man ontkent alle beschuldigingen.

Volgens Tesla-topman Elon Musk heeft de man bedrijfsgevoelige informatie doorgespeeld aan partijen buiten het bedrijf, waaronder een journalist van ‘Business Insider’, omdat hij geen promotie kreeg. Tripp ontkent dat hij spionage heeft gepleegd. Hij noemt zichzelf geen spion of saboteur, maar wel 'een klokkenluider die misstanden aan de kaak wilde stellen'.

Tesla zou doorboorde batterijen - veroorzaakt door een verkeerd geprogrammeerde robot - hebben dichtgeplakt en gebruikt hebben voor de productie van meer dan 1.000 exemplaren van de Model 3. Dat zegt de man in een interview met ‘The Washington Post’. De autobouwer vecht terug en spreekt tegen dat het dergelijke batterijen gebruikte voor zijn wagens. De beschuldigingen van Tripp zijn volgens Tesla-topman Musk onjuist, maar Business Insider kon bewijzen dat ze zeker in enkele honderden auto's terecht zijn gekomen.

Om informatie te stelen, heeft de man volgens Tesla een speciale code geschreven. Zelfs nadat hij uit dienst was, zou hij nog informatie gestolen hebben. Zo beweert Musk. Ook die aantijging ontkent Tripp. “Ik heb geen geduld om te programmeren”, vertelt hij. “Bovendien kon ik onmogelijk iets veranderen aan de systemen.”