Volledig scherm
Suzuki Jimny © Suzuki

‘Schattige hit-SUV van Suzuki verdwijnt van Europese markt’

Pech voor Suzuki: heeft het merk eindelijk een succesmodel, moet de auto wijken voor de Europese emissienormen. De uiterst succesvolle Suzuki Jimny verdwijnt volgend jaar uit de Europese verkooplijsten.

Als je denkt aan voertuigen die moeite hebben om aan de emissienormen te voldoen, dan staat de compacte Suzuki Jimny waarschijnlijk niet bovenaan je lijst. En toch meldt Autocar India dat Suzuki deze mini-SUV volgend jaar niet langer zal verkopen in ons werelddeel, omdat het model niet voldoet aan de nieuwe emissievoorschriften die volgend jaar van kracht worden. 

Het probleem is dat de in India gebouwde Jimny zó populair is, dat dit model de gemiddelde CO2-uitstoot – die voor alle producten van een fabrikant tezamen gemiddeld onder de 95 gram moet blijven – te veel omhoog trekt. Want ondanks het feit dat hij een kleine 1,5 liter-benzinemotor heeft, slingert de Jimny verrassend veel CO2 de lucht in. Combineer dit met de grote populariteit van het voertuig – wachttijden voor een nieuwe Jimny zijn naar verluidt in sommige gebieden langer dan een jaar – en je snapt dat de gemiddelde CO2-uitstoot van Suzuki dankzij het kleine SUV’tje hoog is.

Heb je een eigen bedrijf, dan kun je nog wel je toevlucht nemen tot een bedrijfswagenversie van de Jimny met kleine interieurveranderingen en zonder achterstoelen. Voor commerciële auto’s gelden immers andere normen. Dat bedrijfsmodel komt in 2021 op de markt. Volgens Autocar India komt er ooit ook nog een personenwagenvariant met een andere motor, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is onbekend. De beslissing van Suzuki staat overigens los van eerdere berichtgeving over mogelijke betrokkenheid bij het toepassen van sjoemelsoftware bij het Japanse merk.