Volledig scherm
© Instagram

‘Semi-autonoom rijden leidt tot dramatisch reactievermogen’

Het Australische bedrijf Seeing Machines onderzocht de reactie van bestuurders op onverwachte gebeurtenissen terwijl ze Autopilot hadden ingeschakeld. Het verschil  tussen een volledig betrokken bestuurder en een bestuurder die vertrouwt op de techniek bleek gigantisch.

Chauffeurs reden voor het onderzoek door het bedrijf Seeing Machines op een circuit in Canberra in een Tesla Model S, zo schrijft TopGear.nl. Hierbij moesten ze een gedeelte rijden met de Autopilot ingeschakeld, en een gedeelte met de handen aan het stuur. Op een willekeurig moment zou er dan een alarm klinken, waarna de bestuurder een denkbeeldig ‘obstakel’ moest ontwijken. 

Waar reactietijden voor ‘normale’ bestuurders varieerden van 0,5 tot 1,5 seconden, duurde het bij de Autopilot-bestuurders tot wel 3,5 seconden voordat ze op hetzelfde alarm reageerden. Bovendien dwaalde bij Autopilot-bestuurders de blik twee keer zo lang af tijdens het rijden. De aandacht voor de weg is dus simpelweg een stuk minder en meer gericht op de omgeving. Erg verrassend zijn de resultaten niet. In de regel geldt immers dat hoe minder een mens hoeft te doen, hoe laconieker hij wordt en hoe meer risico’s hij zal nemen.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto’s en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/