Volledig scherm
© ANP

Skivakantie? Op deze momenten kun je het beste vertrekken

De kerstvakantie begint dit weekend en dat betekent voor honderdduizenden het begin van de skipret. Op de wegen richting de Alpen zal het echter niet altijd even prettig zijn. Vooral zaterdag 21 december is er veel fileleed richting de skigebieden.

De avondspits komt volgens de VAB - Belgische evenknie van de ANWB - op vrijdag 20 december vroeger op gang en zal ook langer aanhouden. Ook op zaterdag 21 december en zaterdag 28 december wordt drukker verkeer richting het zuiden verwacht.

Duitsland

Ook in Duitsland begint dit weekend de kerstvakantie op vele plaatsen, in sommige delen van het land zelfs al op donderdag of vrijdag. Vanaf donderdagmiddag 19 december wordt het al druk op de wegen vanuit de grote steden richting skigebieden in de Alpen.

Vooral op vrijdag 20 december wordt het daar tussen 15.00 uur en 19.00 uur zeer druk op de wegen richting het zuiden en de skigebieden. Ook op tweede kerstdag, 26 december, is er traditiegetrouw veel verkeer onderweg.

Oostenrijk

In Oostenrijk wordt het druk op zaterdag 21 december. Het terugkerend verkeer moet met vertragingen rekening houden op de zaterdagen 28 december en 4 januari (en dan vooral aan de grens met Duitsland). Het wordt vooral druk op de wegen richting skigebieden in Vorarlberg, Salzburgerland en Tirol.

Zwitserland

Hier zal het vooral druk zijn op zaterdag 21 en 28 december, wanneer er veel wintersporters onderweg zijn. Het terugkerend verkeer moet rekening houden met vertragingen op zaterdag 4 én zondag 5 januari.

Frankrijk

In Frankrijk verwacht de VAB niet alleen druk verkeer op vrijdag 20 december (vooral in de regio rond Parijs tussen 15.00 en 22.00 uur), maar vooral op zaterdag 21 en zaterdag 28 december op de wegen naar de wintersportgebieden. Daar komt nog bij dat reizigers onderweg mogelijk hinder ondervinden van de stakingen die het openbaar vervoer in Frankrijk al enkele weken stilleggen en daardoor zorgen voor extra verkeershinder.

Het meeste verkeer wordt op deze twee zaterdagen in de Alpenregio verwacht tussen 09.00 uur en 14.00 uur. Vooral op de laatste kilometers richting de wintersportplaatsen (bergwegen) loopt de reistijd vaak flink op. Terugkerend verkeer kan drukte verwachten op zaterdag 28 december en 4 januari.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

Volledig scherm
© Shutterstock