Feel The View: de slimme autoruit van Ford
Volledig scherm
Feel The View: de slimme autoruit van Ford © Ford

Slimme autoruit van Ford laat blinden het landschap ervaren

Autofabrikant Ford zegt een autoruit te hebben ontwikkeld waardoor blinden en slechtzienden het landschap ervaren. Door middel van aanraking van de ruit kunnen blinde en slechtziende mensen het passerende landschap voelen.

Het prototype van de slimme autoruit, Feel the View genaamd, maakt foto’s die snel worden omgezet in afbeeldingen met hoog contrast, aldus Ford. De afbeeldingen worden vervolgens door middel van LED’s op het glas gereproduceerd. Als iemand het beeld aanraakt, trillen verschillende grijstinten. Via de aanraking kun je het landschap herleiden.

Feel The View is bedacht en ontwikkeld door Ford Italië, in samenwerking met onder meer Aedo, een Italiaanse startup die gespecialiseerd is in apparaten voor blinden en slechtzienden.

Apps

De Nederlandse Connie Haumahu, zelf slechtziend en liefhebber van gadgets, juicht het ontwikkelen van een slimme autoruit toe. Haumahu is medewerker van het Nijmeegse muZIEum, ‘het ervaringsmuseum over zien en niet zien’ en kent nog geen soortgelijke initiatieven. ,,Dit principe ken ik nog niet. Er zijn wel apps voor blinden en slechtzienden die je omgeving beschrijven. Een voorbeeld: je richt je smartphone op een omgeving en je krijgt in gesproken tekst te horen of er bijvoorbeeld bomen en andere voorwerpen staan.’’

Genieten

,,Zo’n slimme autoruit lijkt me een mooie toevoeging, hoewel ik natuurlijk nog niet weet of het in de praktijk werkt. Maar in z’n algemeenheid durf ik wel te zeggen dat er niet altijd rekening wordt gehouden met onze doelgroep, terwijl wij natuurlijk ook best willen genieten van de omgeving. Dus mijn stem hebben ze.’’