De slimme lantarenpaal van Lite-On herkent verkeersovertredingen
Volledig scherm
De slimme lantarenpaal van Lite-On herkent verkeersovertredingen © Lite-On

Slimme lantarenpaal betrapt verkeersovertreders

CESHet Taiwanese bedrijf Lite-on heeft een slimme lantarenpaal ontwikkeld die verkeersovertredingen vastlegt. De uitvinding wordt deze week gepresenteerd op de elektronicabeurs CES in Las Vegas.

Volgens de fabrikant kunnen gemeentebesturen veel geld verdienen met de intelligente lantarenpaal. Hij is voorzien van zuinige led-lampen, een internetverbinding, videocamera's en software die verkeersgedrag kan analyseren.

Met deze technologie kan de lantarenpaal automatisch 24 uur per dag verkeersovertredingen vastleggen, zoals het ongeoorloofd rijden op een busstrook of parkeren bij een stopverbod. Bovendien is de bewijsvoering dankzij de camerabeelden heel gemakkelijk.

Lite-On heeft soortgelijke technologie ook toegepast in verkeerslicht-installaties. Dan is hij niet bedoeld om verkeersovertredingen vast te leggen, maar om zwakkere verkeersdeelnemers, zoals gehandicapten en ouderen, te helpen. Het systeem herkent dan bij het verkeerslicht iemand in een rolstoel of iemand die slecht ter been is. Vervolgens wordt het groene verkeerslicht langer aangehouden, om diegene de tijd te geven rustig over te steken.

De software herkent in de camerabeelden allerlei soorten verkeersdeelnemers én hun gedrag
Volledig scherm
De software herkent in de camerabeelden allerlei soorten verkeersdeelnemers én hun gedrag © Lite-On