Volledig scherm
De elektrische Smart EQ Forfour van de huidige generatie © Daimler AG

Smart verkoopt vanaf volgend jaar alleen nog elektrische auto's

Smart verkoopt zijn auto's in Nederland vanaf 1 januari 2019 alleen nog met elektrische aandrijving. Sinds 2017 was dat al in de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen het geval. De rest van de wereld volgt in 2020.

De tweepersoons Smart Fortwo en de vierpersoons Smart Forfour  krijgen standaard een 22 kW-boordlader waarmee zij – afhankelijk van de stroomaansluiting - in minder dan 40 minuten van 10% naar 80% opgeladen kunnen worden. Een bijbehorende app combineert voertuiginformatie – zoals de actuele oplaadstatus – met de bediening van allerlei functies, zoals voorverwarming van de accu, waarmee de actieradius vergroot kan worden. Binnenkort wordt aan de app ook 'Plugsurfing' toegevoegd. Hiermee is het mogelijk om oplaadstations te vinden, hun beschikbaarheid te verifiëren en de betaling van het opladen bij een openbaar oplaadpunt te regelen.

Smart leverde zijn auto's in de afgelopen jaren met zowel benzine- als dieselmotoren, maar begon eerder dan Tesla met elektrische auto's. Met de ingebruikname van de eerste elektrisch aangedreven testvloot in Londen was Smart in 2007 pionier op het gebied van elektromobiliteit. In dat jaar reden 100 Smart Fortwo Electric Drives  rond in de Britse hoofdstad. In 2009 lanceerde Smart de tweede generatie Fortwo Electric Drive, een model dat in 18 landen op de markt werd gebracht. Sinds 2012 is er de derde generatie elektrische auto's van Smart. Deze draagt ook bij aan het succes van Car2Go, het grootste deelautoproject in de auto-industrie dat onder meer in Amsterdam actief is.