Snelste ‘ding’ ter wereld blaast Tesla aan de kant: de Lucid Air komt begin 2021
videoOmdat de Lucid Air een nieuwe, grote elektrische auto uit Silicon Valley is, ligt een vergelijking met de Tesla Model S voor de hand. Wie de cijfers van beide auto’s naast elkaar legt, ziet dat de nieuwkomer op papier een behoorlijk pak slaag uitdeelt.
Het nieuwe Amerikaanse automerk Lucid Motors heeft voor het eerst een productieklare auto onthuld. De officiële cijfers beloven veel: de Air, een supersnelle, hightech elektrische sedan, doet vrijwel alles beter dan de duurste modellen van Tesla. Ten eerste komt hij naar verluidt verder op één acculading: volgens Lucid haalt de Air zo’n 830 kilometer tussen twee laadstops, terwijl de Tesla na ongeveer 640 kilometer weer aan de laadpaal moet.
Het elektrische systeem van de auto draait op een indrukwekkende 900 volt in plaats van de 400 volt bij Tesla (en zelfs meer dan de 800 volt van de Porsche Taycan), terwijl de Lucid ook nog eens meer motorvermogen levert. De sterkste versie van de Air komt eind 2022 op de markt en moet goed zijn voor ruim 1300 pk, met dank aan twee supersterke elektromotoren tussen de achterwielen.
Het laden van het batterijenpakket? Ook dat gaat sneller, claimt Lucid. Waar de nieuwste modellen van Tesla tot 250 kilowatt kunnen laden aan een DC-laadpaal, pompt de Air zijn batterijen met maximaal 300 kW vol. Dat komt neer op zo’n 33 kilometer extra rijbereik per minuut, of zo’n 480 kilometer na een laadbeurt van twintig minuten.
Bovendien beweert de in 2016 opgerichte autofabrikant dat de Air de ‘snelste auto ooit’ is op de kwartmijl, een in Amerika populaire manier om de acceleratie van een auto te meten. De CEO en ‘Chief Technical Officer’ van Lucid Motors, de in Wales geboren technicus Peter Rawlinson, spreekt van ‘het snelste ding op deze planeet’: vanuit stilstand legt de Lucid de afstand van grofweg 400 meter af in 9,9 seconden, waar de snelste Model S ooit een tijd van 10,5 tellen klokte. Wat de sprinttijden van nul naar honderd kilometer per uur betreft, gaan beiden merken vrijwel gelijk op: de Lucid Air trekt in 2,5 seconden naar die snelheid, net als de sterkste versie van de Tesla.
Aanvalsmodus
Nog een opmerkelijke overeenkomst tussen de Air en de Model S: voordat Peter Rawlinson bij Lucid aan de slag ging, stond de briljante ingenieur (samen met onder meer Elon Musk) aan de wieg van Tesla’s eerste succesmodel. Hoewel de vriendelijke Rawlinson aangenaam rustig spreekt met een beschaafd Brits accent, laat hij geen twijfel bestaan over zijn bloedserieuze plannen met Lucid: ,,Wij zijn een techbedrijf in hart en nieren en laten met deze auto zien dat we op technologisch vlak bij de top van de autowereld horen. Het speelveld van luxe elektrische auto’s ligt bezaaid met wannabees, maar wij staan vol in de aanvalsmodus.”
Rawlinson en zijn team willen hun plek veroveren door middel van vooruitstrevende, ver doorontwikkelde onderdelen, die volledig in huis werd ontwikkeld. Zo werd het accupakket in de Air gemaakt door Lucid zelf en getest in het Formule E-kampioenschap, het elektrische equivalent van de Formule 1. ,,In twee raceseizoenen is er nog nooit iets fout gegaan met die batterijenpakketten”, verkondigt Rawlinson. ,,We hebben honderd procent betrouwbaarheid laten zien met onze extreem krachtige accu’s, en die technologie vloeit nu door naar onze Air.”
In de bodemplaat van het productiemodel zitten 22 accumodules, die ‘als legoblokken aan elkaar geschakeld kunnen worden’ tot een maximum capaciteit van 130 kilowattuur. Wie meer ruimte in de bodem wil voor de voeten van de achterpassagiers, kan er voor kiezen om de rij modules tussen de voorstoelen en achterbank te laten verwijderen. Eenzelfde oplossing gebruikt Porsche overigens ook in de Taycan.
‘Wunderbox’
Ook de uitgebreid gepatenteerde elektromotoren van Lucid zijn bijzonder: ondanks een indrukwekkend vermogen van 670 paardenkrachten passen ze in een standaard formaat vliegtuigtrolley en wegen ze slechts 47 kilo per stuk. ,,Bij de huidige marktleider (Tesla, red.) gebruiken ze motoren die 2,5 keer zo groot zijn als die van ons”, verwijst Rawlinson plagerig naar zijn oude werkgever. ,,Wij zetten echt een grote stap voorwaarts. Niet alleen qua formaat van de behuizing maar ook wat betreft de koeling en de extreem slimme manier waarop onze auto met z’n energie om gaat. De Air heeft niet alleen een groot rijbereik vanwege de riante accu, maar vooral door de uitgekiende wijze waarop we omspringen met onder meer de aerodynamica, warmteverlies en elektromagnetisme.”
Verder voorziet Lucid de Air van een apparaat dat Peter Rawlinson bijna liefkozend de ‘Wunderbox’ noemt. Daarin zit niet alleen een boordlader van 19,2 kilowatt verwerkt, maar ook software waarmee de auto onder meer ‘bi-directioneel’ kan laden. Daarmee wil Lucid het stroomnetwerk ontzien door de Air als stroombuffer te gebruiken: zodra er een piek in de elektriciteitsvraag zit (bijvoorbeeld wanneer mensen massaal elektrisch gaan koken), kan de auto extra stroom aan het net leveren. Die technologie kan heel waardevol zijn als er in de toekomst steeds meer mensen elektrisch gaan rijden.
Alpacawol
Toen Lucid in 2016 het studiemodel van de Air presenteerde, beschikte die auto nog over twee ruime, afzonderlijke achterstoelen. Bij de uiteindelijke productieversie is die ingewisseld voor een ‘normale’ achterbank met plek voor drie personen. Die mensen achterin hebben overigens wel alle ruimte: volgens Lucid biedt de Air de binnenruimte van een Mercedes-Benz S-Klasse, terwijl de buitenmaten eerder overeenkomen met die van de kleinere E-klasse. De kleur van het interieur is achterin anders dan van de voorstoelen, die naar wens met alpacawol bekleed kunnen worden.
Op praktisch vlak dringt zich opnieuw de vergelijking met de Tesla Model S op: waar die auto een grote vijfde deur heeft, is de Lucid Air een echte sedan. De achterruit gaat niet mee omhoog zodra je de – opvallend brede – achterklep opent, waardoor de laadopening kleiner is dan bij de Model S. De Lucid moet dat weer compenseren met een veel ruimere en diepere ‘frunk’ (front trunk, ofwel de voorste bagageruimte) die volgens Peter Rawlinson 90 procent groter dan bij de meeste concurrenten.
Inmiddels is Lucid begonnen aan de productie van de eerste exemplaren in de fabriek in Arizona. Voor Amerika zijn de eerste prijzen ook al bekend: de voorlopig voordeligste Air kost rond de 80.000 euro, terwijl de meest krachtige ‘Dream’-versie voor 161.500 dollar (omgerekend zo’n 137.000) te koop komt. Volgend jaar volgt op basis van de Air ook nog een ruime SUV en uiteindelijk wil het merk een compleet portfolio met elektrische auto’s maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
VRAAG & ANTWOORD26
Waarom worden stillere banden niet verplicht?
‘Wij wonen aan een drukke en hoog liggende weg en vragen ons af waarom er geen verplichting is om stille banden te monteren’, aldus lezer Ad van de Wiel in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Auto’s worden steeds zwaarder en hebben dus ook steeds bredere banden nodig om het gewicht te kunnen dragen. Realiseren wij ons wel dat deze banden veel meer kabaal maken, zowel binnen als buiten de auto?’ -
832 kilometer op één lading: brengt deze auto Tesla in het nauw?
Het Amerikaanse automerk Lucid Motors wil de wereld van de elektrische auto's opschudden met een model dat niet alleen veel verder komt dan de bestaande merken, maar ook nog eens twee keer zo snel oplaadt. -
PREMIUMPremies stijgen
Elk jaar shoppen loont écht, en nog vijf tips om te besparen op verzekeringen
Na de energierekening, abonnementen en boodschappen gaan nu ook de premies op auto- en woonverzekeringen flink omhoog. Hoe kun je besparen op je verzekeringen? We geven 6 tips. -
VRAAG & ANTWOORD58
Is goedkope benzine echt slechter voor mijn auto?
‘Ik hoor weleens dat de goedkope benzine bij onbemande tankstations zoals Tango en Tinq erg slecht is voor de motor’, aldus lezer J.W. van den Beld in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Deze brandstoffen zouden verdund zijn. Wat is hiervan waar? Is die benzine inderdaad slecht en is het daarom beter om bij de grote merken te tanken?’
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE
Stiekem op pad met Volkswagens eerste elektrische SUV: de ID.4
Onmiddellijk na de veelbesproken ID.3 introduceert Volkswagen nog dit jaar een een tweede elektrische gezinsauto: de grotere ID.4, een SUV. Hij is officieel nog niet onthuld, maar onze autoredactie heeft al de eerste testrit achter de rug. Op VW’s geheime testcircuit vlakbij Wolfsburg. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”