Volledig scherm
Audi AI:ME © Audi AG

Spitsuur? Tijd om te ontspannen! Dat is wat deze Audi ons wil doen geloven

Volgens Audi zal het spitsuur nooit meer hetzelfde zijn, zodra zelfrijdende auto's de weg op gaan. De autofabrikant laat op de autoshow van Shanghai met het conceptmodel AI:ME zien hoe de spits over een paar jaar heel anders beleefd zal worden. 

De AI:ME is een visie op de auto van de toekomst in grote steden. Het studiemodel is compact, heeft een ruim en futuristisch interieur en kan autonoom rijden (level 4). De bestuurder kan tijdens de rit werken of relaxen. Pas als de auto het specifiek voor zelfrijdende auto’s aangewezen gebied verlaat, dient de automobilist de besturing over te nemen. Daarom heeft de AI:ME nog wel een stuur en pedalen.

De AI:ME is, met zijn achterin geplaatste elektrische aandrijving (170 pk), 4,30 meter lang en 1,90 meter breed. Dankzij de wielbasis van 2,77 meter, hoogte van 1,52 meter én het ontbreken van een traditionele middentunnel biedt hij veel binnenruimte. Zijn interieur is variabel: plek voor twee personen en veel bagage, òf plek voor vier.

Planten

Het interieur is ontworpen als een woonruimte, inclusief klimplanten in het plafond, en biedt veel comfort, volop opbergmogelijkheden en ook magnetische bekerhouders. De bediening verloopt via oogbewegingen (eyetracking), gesproken commando’s of touchpads. VR-brillen maken het mogelijk om films en games optimaal te beleven. De ingebouwde ‘noise compensation’ kan geluiden van buitenaf  wegfilteren. Dankzij elektro-chromatisch glas zijn de ramen te verduisteren. De AI:ME kan zelfs het stressniveau van de inzittenden meten en slimme algoritmes leren van hun gedrag en voorkeuren. Op basis daarvan worden bepaalde instellingen van de auto (klimaat, audio) aangepast en kunnen er specifieke diensten worden aangeboden.

Volledig scherm
Audi AI:ME © Audi AG
Volledig scherm
Audi AI:ME © Audi AG
Volledig scherm
Audi AI:ME © Audi AG
Volledig scherm
Audi AI:ME © Audi AG
  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.