Volledig scherm
oplaadpunt voor elektrische auto's langs de A2 bij het Gelderse Bruchem. © anp

Staatssecretaris: Subsidies stekkerauto's zijn voor niks

Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, staat kritisch tegenover de belastingvoordelen die de afgelopen jaren door zijn voorgangers zijn toegekend aan 'auto's met een stekker'. ,,We hadden er nooit aan moeten beginnen", zegt hij in een interview met AutoWeek.

Volledig scherm
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien. © ANP
Quote

We hebben er 6 miljard euro in gestopt en er nul klimaatef­fect voor teruggekre­gen

Eric Wiebes, staatssecretaris

De realiteit is dat voor elke zuinige auto die hier verkocht wordt, autofabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto kunnen verkopen. ,,We hebben er 6 miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen", aldus Wiebes.

De overheid geeft sinds een aantal jaar fiscale voordelen aan eigenaren van vooral hybride auto's. Daarnaast is de aanschafprijs lager en komen zakelijke rijders in aanmerking voor een lager bijtellingstarief. In de praktijk is gebleken dat met name die zakelijke rijders veel minder zuinig rijden dan waar voor de kortingen vanuit was gegaan. ,,Gemiddeld wordt er maar voor een kwart elektrisch gereden met plugin hybrides'', aldus Wiebes.

Ook volledig elektrische auto's worden volgens de staatssecretaris overgesubsidieerd. De aankoopsubsidie voor particulieren, die de Tweede Kamer graag zou zien, doet Wiebes af als een absurd idee.