Volledig scherm
Meer dan dit schimmige beeld wil Dyson niet verklappen van zijn plannen met elektrische auto's © Dyson

Stofzuigermerk Dyson komt met drie elektrische auto’s

Dyson, dat bekend is om zijn stofzuigers, handendrogers en ventilatoren, wil de auto-industrie flink opschudden met de introductie van maar liefst drie elektrische auto’s.

In 2020 wil het Britse Dyson zich op de markt van de elektrische auto storten. Het eerste model wordt in een gelimiteerd aantal van 10.000 exemplaren gebouwd. Om het project in goede banen te leiden, heeft de stofzuigerproducent inmiddels een team van 400 ingenieurs samengesteld en 2,25 miljard euro uitgetrokken.

Solid state

Na dit eerste model zou het team zich bezig gaan houden met de ontwikkeling van nog twee andere auto’s. Die zouden zogenaamde solid-state batterijen gaan gebruiken: een nieuw, veelbelovend type waar ook andere autofabrikanten aan werken. Hoe de auto’s eruit gaan zien zegt Dyson nog niet te weten. Maar de fabrikant garandeert dat ze er goed uit gaan zien en niet goedkoop worden.

Sneller laden

Bij een solid-state batterij worden er solide elektroden en solide elektrolyten gebruikt, in plaats van de vloeibare elektrolyten in een lithium-ion batterij. Voordelen van solid-state batterijen zijn dat ze onder andere compacter gemaakt kunnen worden, tegen hogere temperaturen bestand zijn en sneller opgeladen kunnen worden. Ook zou een hoger voltage mogelijk zijn en ze kunnen langer meegaan.