Technische snufjes in 2016 toegestaan tijdens rij-examen
Auto's zijn slimmer dan ooit, maar wie rij-examen doet, moet alle technische hulpmiddelen uitzetten. Dat is niet meer van deze tijd, vindt het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Met ingang van 2016 mogen alle sensoren, dodehoekverklikkers en automatische afstandhouders meedoen aan het examen.
Delen per e-mail
Je moet er mee leren omgaan. Dat betekent niet dat het door al die snufjes eenvoudiger wordt
De aanpassing van de exameneisen was hard nodig. Wie examen doet, rijdt in een auto of het de jaren '70 van de vorige eeuw is: drie pedalen, een versnellingspook en een stuur. Alle snufjes die autorijden veiliger en eenvoudiger maken, mogen niet meedoen. Terwijl een moderne auto tjokvol zit met hulpmiddelen.
Van heel eenvoudige systemen, zoals automatische ruitenwissers en verlichting tot slimme dodehoekverklikkers en het vernuftige adaptive cruise control, dat automatisch afstand houdt en 'snapt' dat je even achter een vrachtwagen rijdt en 'ziet' dat er plotseling een andere auto met lagere snelheid voor je neus invoegt. Ook al is de dodehoekverklikker aanwezig: bij het afrijden is over de schouder kijken nog steeds vereist.
,,Systemen zijn immers niet onfeilbaar. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat motorrijders in 75 procent van de gevallen niet worden opgemerkt door een dodehoekverklikker,'' zegt Nathalie Dingeldein van het CBR.
Hulp
Wie afrijdt in een hightech auto krijgt een beetje hulp, maar mag niet blind op de systemen vertrouwen. En dat gevaar ligt wel op de loer. Nu al zijn er examenkandidaten die niet weten hoe ze de verlichting in moeten schakelen of de ruitenwisser moeten bedienen.
Terwijl dat bij mist toch wel noodzaak is. Navigatie-apparatuur mocht al een tijdje meedoen bij het examen, maar ook daar geldt: de maximumsnelheid op het schermpje is niet altijd correct. De eerste systemen die verkeersborden lezen, zijn er overigens ook al. Met de aanpassing van het rij-examen volgt het CBR de koers die het al langer vaart voor de examens van beroepschauffeurs. In bussen en vrachtwagens zijn de zogeheten advanced drivers assistance systems (ADAS) al langer gemeengoed. Tegenwoordig is er ook geen personenauto meer die van de band rolt zonder ADAS. Volgens het CBR wordt het examen niet gemakkelijker nu de techniek mag helpen.
Onderscheiden
Dingeldein: ,,De examinator beoordeelt de rijvaardigheid van de kandidaat en niet het gebruik van ondersteunende systemen.'' Branchevereniging Bovag denkt dat rijschoolhouders zich gaan onderscheiden door met de technisch allernieuwste auto's te gaan rijden.
,,Je moet er mee leren omgaan. Dat betekent niet dat het door al die snufjes eenvoudiger wordt. Je moet weten wat er gebeurt als je stoel trilt door het lane departure warning system (dat waarschuwt zodra de auto van zijn rijstrook afwijkt) of waarom dat lampje van de dodehoekverklikker oplicht,'' zegt Tom Huyskens van de Bovag. Systemen die het autorijden helemaal overnemen van de bestuurder, blijven verboden. Op dit moment is dat alleen het automatisch inparkeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verderop gaan wonen kost met deze verhuiswagen 330.000 euro
Een Amerikaanse makelaar heeft een 139 jaar oud huis zes blokken binnen San Francisco laten verhuizen. De rekening van het verhuisbedrijf bedraagt 330.000 euro, maar daarvoor konden wel alle spullen gewoon blijven staan. -
VRAAG & ANTWOORD
Mag je je telefoon gebruiken als je stilstaat voor het stoplicht?
,,Als je voor een rood verkeerslicht stilstaat, mag je dan wel je telefoon even pakken om te kijken of iemand je heeft geappt of een ander liedje op te zetten op Spotify?”, vraagt lezer Jos Klein. -
Amerikaanse autohandelaren ‘dumpen’ schadeauto's steeds vaker in Europa
Er worden steeds meer gebruikte auto's vanuit de Verenigde Staten naar Europa gehaald. En met veel van die auto's is iets mis, zo blijkt. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.
-
PREMIUMVRAAG MAAR RAAK
Felyx, Swapfiets, Snappcar: delen, lenen en leasen we in de toekomst al onze voertuigen?
Groene scooters van GO Sharing of Felyx of auto’s van Snappcar: het leasen, lenen en delen van voertuigen wordt steeds populairder. Hoe komt dat, en kopen we in de toekomst nog eigen auto’s of scooters, of rijden we straks allemaal op of in zo’n deelvoertuig? -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Jongen die zich verstopt in kliko wordt bijna geplet in vuilniswagen
De 7-jarige Elias Quezada vroeg zich vorige week tijdens het spelen bij zijn oma af hoe de binnenkant van een kliko eruitziet. Toen de kliko werd geleegd in een vuilniswagen, kon hij op het laatste moment worden gered.