Tesla Model S
Volledig scherm
Tesla Model S © Tesla

Tesla haalt de goedkoopste versies van de Model S en X van de markt

Volgens Tesla-topman Elon Musk gaan de goedkoopste versies van de Model S en X met het 75 kWh-batterijenpakket uit het assortiment. Bij de Model S en X is dan voorlopig alleen de duurdere versie met de 100 kWh-accu beschikbaar. Daarmee wordt de basisprijs van de twee modellen zo’n 20.000 euro duurder. Bijzonder in deze prijsontwikkeling is ook dat Tesla kortgeleden juist besloot om zijn modellen in de VS goedkoper te maken.

Wie een Model X of Model S wil met 75 kWh-accu, moet die voor zondagavond bestellen, zegt Musk. Als er verder niets verandert, gaat de prijs van de goedkoopste Model X in de Benelux van 99.000 naar 117.000 euro, terwijl de Model S van 91.000 naar 113.000 euro gaat. Tesla past prijzen en accuconfiguraties geregeld aan, waardoor de daadwerkelijke impact van de stap nog niet bekend is.

De Model 3 gebruikt weliswaar ook een 75kWh-accu in de goedkoopste configuratie, maar dat gaat om een andere accu met cellen van een andere grootte, ontdekte Teslarati twee jaar geleden. De Model 3 is sinds vorig jaar te koop en naar verwachting krijgen Europese klanten in maart de eerste exemplaren. 

Er wordt gespeculeerd dat deze wijziging te maken heeft met een toekomstige upgrade van de Model S en X. Deze zouden dan worden uitgerust met de nieuwe 2170-accucellen in plaats van de huidige 18650. De nieuwe cellen bieden een hogere energiedichtheid en worden al gebruikt in de Model 3.