Volledig scherm
Een ongeluk komt nooit alleen, weet ook Elon Musk © Facebook

’Tesla heeft meer dan 10 miljard dollar nodig’

Tesla moet volgens zakenbank Goldman Sachs de komende paar jaar voor meer dan 10 miljard dollar aan financiering aantrekken wegens noodzakelijke forse investeringen en aanhoudende verliezen. Tesla ontkende onlangs nog dat er geld bij moest.

Analist David Tamberrino van Goldman Sachs baseert zich in een schrijven aan klanten op de forse investeringen in zowel bestaande als nieuwe productiefaciliteiten, waaronder een fabriek in China. Tamberrino voorziet een mix van financieringsvormen, zoals de uitgifte van obligaties en aandelen, om het geld los te weken.

Onderpand

De schattingen van de zakenbank staan haaks op de bewering van Tesla-CEO Elon Musk, die zegt dat zijn bedrijf geen extra geld nodig heeft en dat het aan het eind van dit jaar winstgevend zal zijn. Toch gaf het bedrijf onlangs de nieuwe Fremont-fabriek, waar de Tesla Model 3 van de band loopt, in onderpand voor nieuwe leningen.

5.500 euro verlies per minuut

De waarde van het aandeel Tesla is meer dan tien procent gedaald sinds begin dit jaar. Dit komt mede door de onzekerheid met betrekking tot de productie van de Model 3, de ongelukken met het Autopilot systeem en het weglopen van enkele topmannen. Het afgelopen kwartaal verloor Tesla 784,6 miljoen dollar, oftewel 5.500 euro per minuut - meer dan ooit tevoren. 

'Domme vraag'

Goldman Sachs hanteert al geruime tijd een verkoopadvies voor de autofabrikant. Volgens de zakenbank bestaat de kans dat de beurskoers met nog eens een derde zal dalen. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers noemde Tesla-topman Elon Musk een vraag over de kapitaalbehoefte nog dom.