Volledig scherm
© AFP

Tesla koopt bedrijf met innovaties in accu-technologie

Tesla wil het bedrijf Maxwell kopen, een Amerikaanse producent van supercondensatoren en accu-onderdelen. De overname, waar meer dan 200 miljoen dollar mee is gemoeid, moet alleen nog worden goedgekeurd door de relevante instanties. Met de innovaties van Maxwell kan Tesla wellicht accu's maken die goedkoper zijn en elektrische auto's een groter rijbereik geven.

Maxwell meldt dat er maandag een definitieve overeenkomst is gesloten waarmee het bedrijf wordt overgenomen door Tesla. Ook al zijn supercondensatoren in vergelijking met lithium-ion accu’s beter in staat om een hoge piekstroom op te slaan, de overname is vermoedelijk niet zozeer bedoeld om technologie inzake supercondensatoren te bemachtigen. Deze alternatieve technologie voor het opslaan en afgeven van energie is in vergelijking met lithium-ion accu’s weliswaar veel sneller op te laden en gaat veel langer mee, maar heeft als belangrijkste nadeel een energiedichtheid die veel lager is. Dat maakt supercondensatoren niet erg geschikt voor bijvoorbeeld consumentenelektronica of elektrische auto’s. Supercondensatoren van Maxwell worden wel onder meer gebruikt in Chinese hybride bussen, maar dan worden ze enkel gebruikt als aanvulling, waarbij de remenergie wordt gebruikt om ze bij te laden.

In het persbericht meldt Maxwell dat de overeenkomst gepaard gaat met een aantal onzekerheden en risico’s, waaronder de mate van verandering en innovatie op het vlak van droge elektroden. Maxwell is al enige tijd bezig deze relatief nieuwe technologie te ontwikkelen, die bedoeld is voor lithium-ion accu’s in auto’s. Bij gebruik van deze technologie zou de energiedichtheid van de door Tesla gebruikte accu’s omhoog gaan, waardoor een groter bereik of minder accu’s nodig zijn. Daarnaast zou het goedkoper zijn om accu’s op basis van deze technologie te produceren en zouden de accu’s langer moeten meegaan.

Tesla biedt Maxwell 4,75 dollar per aandeel, waarmee de totale som die wordt neergeteld voor de overname uitkomt op ongeveer 218 miljoen dollar. De overname moet nog worden goedgekeurd door de U.S. Securities and Exchange Commission.