Volledig scherm
Voorbeeld van een CCS-stekker © Tweakers

Tesla Model S en X krijgen een CCS-adapter voor snelladen zonder Supercharger

Tesla kan vanaf 1 juni oudere Model S- en Model X-auto’s geschikt maken voor snelladen via een CCS-adapter. Daarmee wordt snelladen met een relatief hoog vermogen ook op andere plekken dan de Tesla Supercharger-locaties mogelijk.

Tesla geeft aan dat de aanpassing voor het Combined Charging System Combo 2 systeem (een hardwarematige update) in totaal 500 euro kost. Dat is inclusief de kosten van de daarvoor benodigde adapter. Los is deze te koop voor 170 euro. Elke Model S en X die na 1 mei 2019 is geproduceerd is al compatibel met deze standaard, maar dat geldt niet voor oudere productie-exemplaren van de twee modellen.

Bij de bestaande generaties van de Model X en S is een Type 2-connector gehanteerd. Deze stekker wordt ook gebruikt voor openbare laadpalen. Deze Type 2-connector is tot op zekere hoogte een beperking voor eigenaren van de zogeheten Legacy Model S of X. Ze kunnen wel bij snelladers terecht die niet van Tesla zijn, maar dan is een Chademo-adapter nodig en is het vermogen maximaal 50 kW. Na de serviceaanpassing kan via de adapter bij bijvoorbeeld bij snelladers van Fastned of Allego worden geladen met 120 kW.

In heel Europa is CCS in feite al de standaard. Bij de Model S en X is voorheen gekozen voor de Type 2-connector, omdat dat al de standaard was voor wisselstroom en er op dat moment geen zicht was op een Europese standaard voor snelladen via gelijkstroom. Door verschillende modificaties kan deze met zowel wissel- als gelijkstroom overweg. Met de huidige dominantie van CCS is dat juist een nadeel, iets waar Tesla met de serviceaanpassing op wil inspelen. Dat kan handig zijn voor rijders van een Model S of X die niet in de buurt van een Supercharger wonen en gebruik moeten maken van een snellader van een ander bedrijf.

 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”