Volledig scherm
Tesla-topman Elon Musk onthult vol trots de nieuwe Tesla Model Y in Hawthorne, Californië © AFP

Tesla onthult zijn ‘betaalbare SUV’

VideoAutomaker Tesla heeft zijn nieuwe en naar eigen zeggen betaalbare SUV onthuld: de Model Y. Topman Elon Musk presenteerde de elektrische wagen in de ontwerpstudio van zijn bedrijf in Hawthorne. De basisversie van de Model Y moet vanaf 2021 verkrijgbaar zijn.

Techsite Tweakers meldt dat de auto zal uitkomen in vier versies en de leveringen in de Benelux beginnen over twee jaar. De prijs begint dan bij 56.000 euro. De Model Y is een zogenoemde cross-over (SUV-achtige). Tesla hoopt hiermee met name Amerikaanse autokopers te trekken die hun sedans tegenwoordig vaak inruilen voor semi-terreinwagens voor alledaags gebruik. Maar ook in Nederland zijn elektrische, compacte SUV's inmiddels zeer populair. Zo zijn de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro niet aan te slepen, onder meer vanwege de aantrekkelijk lage bijtelling voor zakelijke rijders. 

Model Y Standard Range kan met volle batterijen 368 kilometer vooruit. Dit model met achterwielaandrijving is de goedkoopste variant die nu te bestellen is in Amerika, terwijl de Long Range en Performance varianten nu bestelbaar zijn in Nederland. Die kosten van 56.000 tot 69.000 euro en het goedkoopste Long Range model heeft de grootste actieradius met 540 km. De Performance-versie kan tot 480 kilometer komen. Hij trekt op van 0 tot 100 kilometer per uur in 3,5 seconden.

De Tesla Model Y komt in de Benelux later uit dan in thuisland Verenigde Staten, waar klanten de eerste versies over anderhalf jaar, vanaf najaar 2020, geleverd krijgen. Klanten kunnen hun Model Y configureren, waarna ze bij de bestelling 2000 euro vooruit betalen. In het interieur zit een 15 inch touchscreen voor bediening, terwijl het dak van glas is. De SUV heeft standaard vijf plekken voor passagiers, terwijl klanten er voor 3200 euro twee zitplekken bij kunnen kopen. Tesla vraagt 5300 euro voor software die het merk aanduidt als ‘zelfstandig rijden’, met daarin autopilot, autonoom parkeren en de functie om de auto te roepen.

Tesla staat vooral bekend als maker van dure elektrische bolides, met name de Model S en Model X, maar probeert sinds 2016 voet aan de grond te krijgen op de markt voor middenklassers met de kleinere en goedkopere Model 3. Die is sinds begin dit jaar ook in Nederland te koop. Bovendien introduceerde het bedrijf deze maand in de VS een uitgeklede versie van de Model 3, die vanaf 35.000 dollar leverbaar is. Het is nog niet bekend wanneer die variant naar Nederland komt.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA