Volledig scherm
Vooral ook in Nederland staan veel laadstations met Superchargers van Tesla © Tesla

Tesla-rijden wordt in rap tempo flink duurder gemaakt

Het elektrisch autorijden met een Tesla wordt in rap tempo flink duurder gemaakt. Niet alleen verdwijnen de goedkoopste modelversies uit het assortiment, nu wordt ook het snelladen bij de zogenoemde Superchager-laadpalen in één klap 40 procent duurder. De stroomtarieven zijn met 40 procent verhoogd. In Nederland is de prijs van 20 naar 28 eurocent per kWh gegaan en in België van 23 naar 32 eurocent.

De Supercharger-prijzen gaan over heel de wereld met soortgelijke percentages omhoog, maar er zijn uitschieters met een verhoging van 100 procent. In een reactie aan website Electrek laat Tesla weten dat de prijswijzigingen bedoeld zijn om aan te passen aan ‘de regionale prijsverschillen en intensiteit van gebruik.’

Verder stelt Tesla dat het de extra opbrengst van de Supercharger-stations wil gebruiken om dit netwerk verder uit te breiden. Nederland heeft nu 16 stations met nog 10 op komst en België heeft er 11 met 9 op komst. Er zijn meer dan 430 Supercharger-locaties met meer dan 3600 Superchargers in Europa. West-Europa is over het algemeen goed voorzien van de snelladers, zeker vergeleken met de Oost-Europa. De automaker heeft eind vorig jaar bekendgemaakt dat het juist  daar wil uitbreiden .

Tesla heeft altijd beloofd dat het gebruik van zijn laders onderaan de streep betekent dat het goedkoper is dan rijden in een benzine- of dieselauto en dat het systeem geen winstoogmerk heeft. Tesla-modellen die voor 1 januari 2017 werden gekocht, laden zelfs gratis. Tegenwoordig krijg je bij een nieuwe Tesla 400 kWh per jaar gratis, wat volgens de autofabrikant neerkomt op ongeveer 1600 kilometer elektrisch rijden.

De prijs-ingreep bij de Superchargers staat niet op zichzelf. Eerder deze maand maakte Tesla al bekend dat de goedkoopste versies van de Model S en X met het 75 kWh-batterijenpakket uit het assortiment worden gehaald. Bij de Model S en X is blijft alleen de duurdere versie met 100 kWh-accu beschikbaar. Daarmee wordt de basisprijs van deze twee modellen zo’n 20.000 euro duurder.

Model 3 toegelaten

Het instapmodel van Tesla, Model 3, heeft een typegoedkeuring van de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gekregen en mag nu worden geleverd aan Europese klanten. Door de goedkeuring mag de auto in heel de Europese Unie de weg op.

Tesla had eerder al aangekondigd begin dit jaar de auto in Europa te gaan leveren. Dat wordt nu in februari, aldus het bedrijf. In eerste instantie komen alleen de duurdere versies hier beschikbaar. Daarna pas goedkopere varianten. Die strategie heeft Tesla ook in thuisland de Verenigde Staten gehanteerd.

De Model 3 is voor Tesla belangrijk om een groter marktaandeel te veroveren en winstgevend te worden. Als de schaalgrootte van de productie verder stijgt, kan Tesla de kostprijs voor het model ook omlaag krijgen. Daarmee komt een door topman Elon Musk beloofde Model 3 voor 35.000 dollar binnen handbereik. Daartoe schrapte Tesla onlangs ook een fors aantal banen.

Gratis elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie: mis het niet! Volg AD Auto op Twitter en Facebook