Volledig scherm
Tesla maakt zijn auto's nu al grotendeels zelfrijdend, terwijl de concurrentie nog een afwachtende houding aanneemt © Tesla

Tesla's worden nu al grotendeels zelfrijdend dankzij nieuwe computer

Tesla neemt een voorsprong op de concurrentie door zijn auto's nu al grotendeels zelfrijdend te maken. Zelfs auto's die al op de weg zijn kunnen alsnog van de nieuwe ‘Full Self-Driving Computer’ worden voorzien.

Wie als koper destijds bij aanschaf ‘full self-driving’ als optie heeft gekozen, kan de upgrade zonder kosten tegemoet zien. Dat heeft Tesla-topman Elon Musk bekendgemaakt.

De computer-upgrade voor Autopilot Hardware 3.0  heet ‘Full Self-Driving Computer’. En de upgrade voor uitgebreide Autopilot-ondersteuning kost voortaan 2000 dollar in plaats van 5000 dollar, maakte Musk begin maart bekend. Bestaande auto’s komen pas in aanmerking voor de upgrade als de software geoptimaliseerd is voor de nieuwe hardware.

Elon Musk benadrukt dat alleen de computer vervangen moet worden, niet de sensoren en bedrading. Veel details over het nieuwe platform zijn nog niet bekend, maar dit zou veel krachtiger worden en de mogelijkheden voor autonoom rijden flink uitbreiden.

Tesla heeft diverse chiparchitecten in dienst genomen voor het hardwareplatform. Apples voormalige chip-architect Peter Bannon leidt het team en ook diverse voormalige AMD-ingenieurs zijn bij Tesla in dienst getreden.