Volledig scherm

‘Tesla wil productie opvoeren’

Tesla treft voorbereidingen om zijn productie van elektrische auto's op te voeren. Dat schrijft het hoofd van de autotak van het bedrijf, Jérôme Guillen, in een interne memo die is ingezien door persbureau Bloomberg.

,,Hoewel we niet al te specifiek kunnen zijn in deze e-mail, weet ik zeker dat jullie hier blij mee zullen zijn", schrijft Guillen aan het personeel. Het gaat om voorbereidingen om de productie te verhogen van de fabriek in Fremont, vooralsnog de enige volledige autofabriek van Tesla.

Het bericht komt kort nadat Tesla een verkooprecord vestigde in het tweede kwartaal, waarin zo'n 95.000 auto's aan de man werden gebracht. Volgens Guillen vestigde Tesla in dezelfde periode ook "nieuwe records bij alle productielijnen in termen van productieaantallen en efficiëntie".

Topman Elon Musk staat erom bekend zeer ambitieuze doelen te stellen voor Tesla, die lang niet altijd worden gehaald. Aan aandeelhouders liet hij weten dat er dit jaar mogelijk een half miljoen elektrische auto's van de band zullen rollen, maar dan moet een nieuwe fabriek in China wel op stoom zijn gekomen in het vierde kwartaal.

Meer verkocht

Tesla heeft in het afgelopen tweede kwartaal meer auto’s aan de man gebracht dan waar door volgers van het bedrijf gemiddeld op werd gerekend. De maker van elektrische auto’s verkocht ruim 95.000 auto’s tegen iets meer dan 40.000 een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van 87.749 verkochte wagens.

Het verkooprecord van 95.200 wagens had te maken met het op stoom komen van de verkopen van de Model 3, de eerste massaproductieauto van het merk. De leveringen in Europa en in Azië zijn nu ook op gang. Verder werd in de Verenigde Staten meer verkocht omdat consumenten nog wilden profiteren van gunstige belastingregels voordat die op de schop gaan.

Het vorige recordkwartaal was de laatste periode van 2018. Toen vonden 90.700 auto’s hun weg naar klanten. De sterke cijfers deden Tesla goed in de nabeurshandel, de aandelenhandel na de slotbel.