Volledig scherm
Een dashcam is tegenwoordig een veel verkocht auto-accessoire © fabrikant

Test dashcams: kentekenplaten niet altijd goed leesbaar

Een (auto)ongeluk zit in een klein hoekje. Met een dashcam legt je de rit vast op video en weet je dus hoe een ongeval ontstond. Een praktijktest met drie modellen.

Bij deze test viel op dat kentekenplaten lang niet altijd goed leesbaar zijn. Specificaties zeggen daarbij niet alles, sommige full hd-dashcams presteren hierop beter dan een 4K-model. Het panel beoordeelt ook op connectiviteit, software, vormgeving, features en prijs. Let bij de aanschaf ook op extra's. Je hebt dashcams met gps, bewegingssensoren, dubbele camera (voor verkeer achter je) en parkeermodus. Onze drie aanraders beschikken over gps, wifi en een full hd-scherm.

Op reis voor prima prijs

Transcend Drive Pro 230
Prijs: €135

Als een dashcam niet te veel mag kosten, is deze Transcend een leuke optie. Hij heeft gps en wifi en wordt geleverd met een 16GB micro SD-kaartje. Heeft in tegenstelling tot de duurdere modellen een lcd-scherm waarmee je direct de beelden kunt checken. Je hebt dus niet per se de app nodig, die overigens wel naar behoren functioneert. De 130 graden groothoeklens schiet beelden waarop kentekens voldoende leesbaar zijn. De andere aanraders doen dit wel beter. Voor deze prijs vinden wij de prestaties echter prima.

Volledig scherm
© RV

Prijzig, maar goed

Thinkware F800 full hd-Pro
Prijs: €300

Viel in de test op door de beste beeldkwaliteit te leveren als het om kentekens aflezen gaat. De 140° groothoeklens zit bovendien in een strak en slank jasje. Zo werk je 'm extra fraai weg in je auto. Beschikt over GPS, wifi en komt met een geheugenkaartje van 16GB. Alles is op de gebruiksvriendelijke app makkelijk in te stellen. Het prijskaartje is niet mals, maar je krijgt er wel een uitstekende dashcam voor terug.

Volledig scherm
© RV

Krachtig een-tweetje

NextBase DUO HD Twincam
Prijs: €230

De naam verraadt het al, met de Duo HD heb je een dubbele camera in één behuizing. De 140° groothoeklens en telefotolens zijn kantelbaar om zowel voor- als achteruit beeld op te nemen. Beschikt over o.a. GPS, wifi en wordt geleverd met een micro SD-kaartje van 32GB. Kentekens zijn zeker dankzij de telefotolens relatief goed af te lezen. Met de meegeleverde software kun je bovendien makkelijk inzoomen en/of stukjes beeld knippen en delen. De bediening van zowel de dashcam als de software vonden wij zeer gebruiksvriendelijk.

Volledig scherm
© RV