Test Skoda Fabia: solide allemansvriend
AutotestDe Skoda Fabia is een weinig opvallende auto en dat geldt ook voor zijn rijeigenschappen, die vriendelijk en neutraal zijn. Onlangs werd hij op een aantal punten vernieuwd.
Delen per e-mail
Skoda Fabia 1.0 TSi Greentech (95 pk), vanaf €18.520
Wat kunnen ze dat toch goed bij het Volkswagen-concern: een auto bouwen waarin je je meteen thuis voelt. Alles zit op de juiste plek, je hoeft niets te zoeken of enorm te verstellen.
Keerzijde is dat de Fabia weinig eigen karakter heeft. Zelfs de jongste facelift is nauwelijks zichtbaar. De wielen zijn groter geworden – 18 inch lichtmetaal is nu leverbaar – en de voorbumper sluit iets mooier aan op de koplampen, die standaard led-dagrijlicht hebben.
In het interieur zijn andere materialen toegepast, terwijl de lay-out van het instrumentarium iets is verfijnd. Het interieur is door de wat hoekige vormen ruim van opzet, waardoor vooral de hoofdruimte op de achterbank uitstekend is. Opvallend is de kwaliteit van het geluidssysteem. We hebben in auto’s gezeten die meer dan dubbel zo duur waren, maar waarvan de radio het dik aflegt tegen dit geluid.
Solide
De Fabia voelt solide aan en het onderstel is afgestemd op comfort. Hiermee onderscheidt de Skoda zich nadrukkelijk van soortgelijke auto’s van andere merken, waarbij de nadruk vaak ligt op dynamiek. Desondanks kan het onderstel alles aan, van glad wegdek tot kinderkopjes. Er is een ruime veiligheidsmarge: de auto biedt genoeg grip en tractie, maar wordt nooit speels, communicatief of bijzonder leuk om te besturen.
Hij rijdt niet zo spannend als een Fiesta of Ibiza, maar als bestuurder weet je wel altijd waar je aan toe bent. De nieuwe 1,0 liter driecilinderturbo-benzinemotor (testverbruik 1 op 17,2) zorgt voor genoeg leven in de brouwerij. Hij bereikt zijn maximale trekkracht al bij 1500 toeren en dat is natuurlijk goed nieuws voor de prestaties.
Plus
+ Top-ergonomie.
+ Fraaie afwerking met mooie materialen.
+ Heerlijke geluidsinstallatie.
Min
- Nogal saai in het weggedrag.
- Brommende motor net na de start.
- Geen koopje meer.
Eindcijfer 8,2
Conclusie
De Skoda Fabia is een allemansvriend. Hij blinkt nergens in uit, maar het is met zijn kwaliteiten goed te begrijpen waarom hij zoveel trouwe volgers heeft. Een koopje is hij allang niet meer: de goedkoopste VW Polo is slechts 1200 euro duurder.
Extra testnotities
- Kenmerkend voor iedere Skoda zijn de zogenaamde ‘Simply Clever’ voorzieningen. Deze handigheidjes maken de auto nauwelijks duurder, maar maken het dagelijks leven wél makkelijker. De Fabia was al voorzien van een paraplu-houder onder de bijrijdersstoel, flexibele barrières en tassenhaken in de bagageruimte, prullenbakjes in de portiervakken en een ruitenkrabber achter de tankklep. Daarmee kun je overigens ook de profieldiepte van je banden opmeten. Aan de rand van de voorruit bevindt zich een clip voor een parkeerkaart. Voor de vernieuwde Fabia komen daar nog bij: twee USB-aansluitingen achterin, een houder voor tablet-computers aan de achterzijde van de hoofdsteunen en in de bagageruimte een dubbelzijdige mat.
- De Fabia is met deze motor een lekker levendige auto. In 10,6 seconden gaat de snelheidsnaald al voorbij de 100 km/u en de auto haalt een topsnelheid van 185 km/u. Ook tussenacceleraties om even snel te passeren verlopen lekker vlot.
- De handgeschakelde vijfbak die de krachten naar de voorwielen brengt, past er goed bij. De pook laat zich licht bedienen en verkeerd schakelen kan bijna niet, omdat hij net voldoende feedback biedt. Daarbij zijn de verhoudingen goed gekozen, zodat je een eventuele zesde versnelling nooit mist.
- De nieuwe Skoda Fabia is er weer als hatchback en Combi. Beide zijn voor auto’s in deze klasse tamelijk ruim. De inhoud van de bagageruimte bedraagt 330 tot 1.150 liter (hatchback) en 530 tot 1.395 liter (Combi). Voor de combi geldt een meerprijs van 900 euro.
- Kies je voor de Combi-uitvoering, dan krijg je (optioneel) een led-zaklamp, die in de kofferruimte opgeborgen zit. Dat is dan weer fijn op de camping, als je je bij het invallen van de nacht afvraagt waar je je lenzenvloeistof ook alweer gelaten had.
- Ook op het gebied van veiligheid werd de Fabia gemoderniseerd. Hij kan nu worden geleverd met dodehoekwaarschuwing en een systeem dat voor naderend verkeer waarschuwt als je achteruit de weg oprijdt.
- De connectiviteit is toegenomen, dankzij onder meer de mogelijkheid voor Apple CarPlay en Android Auto.
- De koper van de nieuwe Fabia kan kiezen uit meer dan een dozijn carrosseriekleuren. Daarnaast zijn er vier contrasttinten beschikbaar voor het dak, de buitenspiegelkappen en de velgen. In totaal zijn er volgens Skoda 100 verschillende combinaties leverbaar.
- Wie zijn Fabia spannender wil maken, kan voor 490 euro het Dynamic-pakket bestellen (alleen op de duurste Style-uitvoering). Je krijgt dan sportstoelen, aluminium pedalen, een multifunctioneel sportstuur en een sportonderstel.
- De kofferbakmat is een typische staaltje ‘Skoda Clever’. De ene kant is met stof bekleed, de andere kant is van kunststof. Wil je je hond vervoeren of ga je eindelijk je opgestapelde afval naar de milieustraat brengen, dan hoef je de mat alleen maar om te draaien. Het kunststof gedeelte laat zich makkelijk schoonmaken.
- Bij de introductie van de vernieuwde Fabia lanceert Skoda een speciaal actiemodel: de Clever. Vanaf 18.520 euro (Combi: 19.420 euro) krijg je een Fabia die extra rijk is uitgerust, met standaard klimaatbeheersing, 15-inch lichtmetalen wielen, parkeersensoren achter, een navigatiesysteem met 6,5-inch touch-screen en speciale bekleding.
- Om de Skoda Fabia iets opvallender te maken, is het nu mogelijk om het dak, de A-stijlen, de buitenspiegels en de optionele 16 inch Antia-velgen in een contrasterende zwarte kleur uit te laten voeren. Ook 18 inch wielen behoren nu tot de mogelijkheden.
- De Fabia is te koop vanaf 14.980 euro: een psychologisch belangrijk instapprijs, want bij vrijwel alle concurrenten beginnen de prijzen met minimaal het getal ’15’. De door ons gereden testauto is de 1.0 TSi Greentech, die leverbaar is vanaf 18.520 euro. Hij heeft standaard automatische airco, cruise control, navigatie en parkeersensoren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Skoda Fabia heel voorzichtig vernieuwd
De vernieuwing van de Fabia lijkt met een fluwelen handschoen aangepakt. Want, vroeg Skoda zich af, waarom zou je een succesvolle auto ingrijpend faceliften? -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je een auto half op de stoep parkeren?’
,,Al jaren lijkt het voor veel automobilisten de gewoonste zaak van de wereld om gedeeltelijk op de stoep te parkeren. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, mits er rekening wordt gehouden met voldoende ruimte op het trottoir voor voetgangers, scootmobielen, etc. Maar is het strafbaar en zou er daarom misschien toch meer geverbaliseerd moeten worden?”, vragen lezers Adrie en Leontine van Bergen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Deze extreem snelle auto moet alle records gaan verbreken
Hij stijgt nog net niet op, maar verder moet de Aussie Invader alle snelheidsrecords op het land gaan verbreken. Een Australisch ontwikkelingsteam van kundige ingenieurs, onder leiding van een coureur, heeft een bizar voertuig ontwikkeld dat de grenzen op snelheidsgebied moet verleggen.
-
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Wat is de betrouwbaarste auto?
Discrimineren mag niet, maar in onderzoeken naar betrouwbare auto’s is het wel geoorloofd. Japanners komen opvallend vaak als winnaar uit de bus, terwijl Franse en Italiaanse auto’s als brekebeentjes gelden. -
Volvo: alleen nog volledig elektrische auto's
Volvo wil marktleider worden in de snelgroeiende markt voor ‘premium’ elektrische auto’s, waar Tesla de afgelopen jaren een stevige positie veroverde. Daarom heeft de Zweedse autofabrikant besloten om vanaf 2030 nog uitsluitend volledig elektrische modellen te verkopen. Zelfs de hybride modellen verdwijnen dan van het toneel.