Een simpele oplossing voor een groot probleem leverde een Amerikaanse scholiere een bedrag van 25.000 dollar op.
Volledig scherm
Een simpele oplossing voor een groot probleem leverde een Amerikaanse scholiere een bedrag van 25.000 dollar op. © Youtube

Tiener wint 25.000 dollar voor uitvinding die dode hoek wegneemt

Een leerlinge uit het Amerikaanse West Grove heeft een wetenschapswedstrijd voor middelbare scholieren gewonnen. Zij deed dat door een oplossing te bedenken voor de steeds dikker wordende raamstijlen die het zicht op het overige verkeer wegnemen.

Alaina Gassler, een tiener uit Pennsylvania, is de winnaar van maar liefst 25.000 dollar. Ze kreeg de prijs voor haar vinding die de dode hoek wegneemt in auto’s met zogeheten A-stijlen. Deze voorste raamstijlen zijn de afgelopen decennia steeds dikker geworden als gevolg van verscherpte veiligheidseisen en ontnemen een deel van het zicht.

Alaina plaatste een webcam aan de buitenkant van de auto en door het toevoegen van een projector lukte het haar om het beeld te projecteren aan de binnenzijde van de A-stijl. Hierdoor kunnen bestuurders alsnog een compleet beeld krijgen van hun omgeving.

Tientallen miljoenen

Het project verliep niet zonder problemen, maar uiteindelijk kreeg Gassler haar vinding operationeel. Volgens de jury heeft de scholiere met deze relatief eenvoudige uitvinding een probleem opgelost dat tientallen miljoenen automobilisten over de hele wereld parten speelt. Al met al zou haar idee het potentieel kunnen hebben om te dienen als dode hoek-systeem voor toekomstige auto’s.

Bekijk in de video hieronder hoe het systeem werkt: