Volledig scherm
© ANP

Tips en trucs voor een geslaagde autovakantie

Voor veel Nederlandse automobilisten komt de uitdagendste rit van het jaar er weer aan. Hoe maak je de lange tocht naar de zon zo comfortabel mogelijk?

Volledig scherm
© ANP
Quote

Losliggen­de bagage kan bij een noodstop de inzitten­den verwonden

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Zwarte zaterdagen: 2 en 9 augustus
Files van meer dan 50 kilometer lengte zijn allesbehalve uitzonderingen. De populaire doorreis- en vakantielanden Frankrijk en Duitsland ontkomen er niet aan in de drukke zomerperiode. In plaats van de vrijdag of zaterdag is het daarom verstandiger om op donderdag of zondag te reizen.

Topdrukte
Het wordt deze zomer weer alle zaterdagen in juli en augustus druk op de Franse wegen. Topdrukte, met honderden kilometers file, wordt er verwacht op de beruchte 'zwarte zaterdagen'. Ze zijn dit jaar op 2 en 9 augustus. Maar het wordt ook zeer druk rond de zaterdagen 12 en 26 juli.

Vanaf zaterdag 20 juli zijn er in Frankrijk zowel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg. Er staan dan files in zuidelijke en in noordelijke richting.

In Duitsland is het druk in alle weekends van half juli tot half augustus. Van 31 juli t/m 19 augustus zijn alle Duitse scholen dicht. In Oostenrijk zijn de laatste twee weekends van juli en de eerste drie van augustus het drukst. In Zwitserland is het dringen op de weg in het weekend van 1 t/m 3 augustus. En in Italië heerst tijdens alle weekends in augustus topdrukte. De meeste files worden daar verwacht in het weekend van 1 t/m 3 augustus en het lange weekend van donderdag 14 t/m zondag 17 augustus.

Nederlandse wegenwacht in het buitenland
Vanaf begin juli tot eind augustus worden door de ANWB twaalf wegenwachten gestationeerd in populaire vakantiegebieden in Frankrijk. Vier wegenwachten vertrekken deze zomer naar Italië. Drie van hen werken rond het Gardameer en één in Toscane.

Elektronisch tol betalen
Op steeds meer snelwegen in Europa wordt tol geheven. En steeds vaker verloopt de tolheffing elektronisch. In Frankrijk kun je nog wel contant betalen, maar de wachtrij bij de poorten waar je met een creditcard of bankpas kunt betalen, is meestal korter. Bovendien is deze zomer voor het eerst in Nederland de elektronische tolbadge te koop, waarmee je nog sneller door de Franse tolpoorten gaat. Deze Télépeage-badge is een elektronisch betaalmiddel voor het gehele Franse wegennet én ruim 250 parkeerterreinen in Frankrijk. De tolbadge is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB. Voor leden kost de tolbadge €7,50, voor niet-leden is dat €11. De abonnementsprijs is €1,60 per maand (alleen in de maanden waarin de badge daadwerkelijk wordt gebruikt).

In Portugal kan sinds 2010 op een aantal snelwegen (zonder tolpoorten) uitsluitend elektronisch worden betaald. De trajecten worden bij de oprit aangekondigd met de aanduiding 'electronic toll only' of 'portagem electronica'.

Ook in Noorwegen zijn tegenwoordig al zo'n vijftig tolstations. Contant betalen of met creditcard is niet mogelijk. Voor de elektronische betaling moet vooraf een creditcard online worden geregistreerd, of bij nadering van het traject bij een tankstation worden betaald. Maar het is ook mogelijk om achteraf te betalen. In dat geval ontvangt de automobilist een factuur op zijn huisadres, zonder extra kosten.

Extreem hoge boetes
Sommige landen hanteren extreme verkeersboetes. Te hard rijden in Noorwegen kost altijd minimaal €430. Het negeren van het rode verkeerslicht of een inhaalverbod wordt daar bestraft met een boete van €630. Wie in Italië in de zomer op winterbanden rijdt, kan een bekeuring krijgen van maximaal €1682. En brildragende bestuurders die in Spanje geen reservebril in de auto hebben, riskeren een boete van €300. Wie in Frankrijk een navigatiesysteem gebruikt dat waarschuwt voor flitspalen, kan een bekeuring krijgen van maximaal €1500.

Slim inpakken voor veiliger wegligging
Wie goed nadenkt bij het inladen van de vakantieauto, wordt beloond met een beter en veiliger weggedrag. Verder kan losliggende bagage bij een noodstop de inzittenden levensgevaarlijk verwonden. Wie alle koffers, tassen en dozen zo strak mogelijk tegen elkaar plaatst, zal minder gauw verrast worden door schuivende bagage. Vuistregel bij het inpakken is dat zware bagage zo veel mogelijk onderop ligt, en lichte bagage bovenop. Streef er ook naar dat de bagage niet boven de rugleuning van de achterbank uitsteekt, met het oog op plotseling krachtig remmen. Leg de zwaarste spullen zo dicht mogelijk bij de achteras, ook dat komt de wegligging ten goede. Let verder op het maximaal toegestane gewicht. In menig vakantieauto wordt dit fors overschreden.

Ontspannen reizen met kinderen
De ADAC heeft een paar tips op een rijtje gezet, om een lange vakantierit met de kleintjes zo aangenaam mogelijk te maken.

Voor zowel volwassenen als kinderen is het raadzaam om een maaltijd mee te nemen die niet te zwaar op de maag ligt. Kies voor eten en drinken waarmee je niet gauw knoeit. Stukjes appel of blokjes kaas zijn ideaal in de auto. Houd altijd een paar zakjes bij de hand voor het geval iemand wagenziek wordt.

Zorg voor voldoende vermaak voor de kinderen. Bekend zijn natuurlijk de dvd-spelers, tablets en spelletjes. Variatie in het vermaak leidt ertoe dat kinderen wat vaker uit het raam kijken en niet continu naar een beeldscherm turen. Ze zien nog eens wat van de omgeving én ze hebben hierdoor minder risico om misselijk te worden.

Meer tips voor de autovakantie staan in AutoWeek 28, vanaf 9 juli in de winkel.

Volledig scherm
© ANP