Topbestuurders Volkswagen schikken voor 9 miljoen in dieselzaak
Topbestuurders van Volkswagen hebben een schikking getroffen in een Duitse rechtszaak wegens het dieselschandaal bij de automaker. Topman Herbert Diess en president-commissaris Hans Dieter Pötsch betalen ieder 4,5 miljoen euro om vervolging wegens misleiding van aandeelhouders te voorkomen.
Openbaar aanklagers in Duitsland beschuldigden de twee bestuurders ervan te laat beleggers te hebben geïnformeerd over een Amerikaans onderzoek naar gesjoemel met uitstootwaarden van dieselauto’s. In 2015 gaf het bedrijf toe met behulp van illegale software vals te hebben gespeeld bij emissietesten.
Compensatie voor boete
Justitie in Duitsland klaagde Diess en Pötsch vorig jaar aan voor marktmanipulatie. De raad van commissarissen van Volkswagen stelt nu, na onderzoek van eigen juristen, dat de twee niets verkeerd hebben gedaan. Het bedrijf is daarom van plan de bestuurders te compenseren voor hun boete.
Achterhouden informatie
Ook de voormalige topman van Volkswagen, Martin Winterkorn, werd aangeklaagd wegens het achterhouden van informatie voor beleggers. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van ingewijden dat ook die zaak snel tot een einde kan worden gebracht.
Winterkorn, die kort na het uitkomen van het dieselschandaal aftrad, wordt door de Duitse justitie ook beschuldigd van ernstige fraude. Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen, omdat rechters twijfels hebben over de geldigheid van enkele beschuldigingen.
30 miljard euro
Door het gesjoemel van Volkswagen leken miljoenen dieselauto’s minder vervuilend dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern, waar ook merken als Audi en Skoda onder vallen, inmiddels zo’n 30 miljard euro aan boetes en schadevergoedingen gekost.
Stichting Volkswagen Car Claim stapte oktober vorig jaar naar de rechter om een schadevergoeding af te dwingen bij onder andere Volkswagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom hebben moderne auto’s geen reservewiel?’
‘Ik heb een twee jaar oude Suzuki Swift. Afgelopen maandag reed ik met mijn band tegen de stoep: stuk. Tot mijn verbazing bleek de auto geen reservewiel te hebben en moest ik naar de garage worden gesleept’, schrijft lezer Janny van Oostaijen-Methorst in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Moderne auto’s schijnen geen reserveband meer te hebben. Waarom is dat?’ -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
Lisanne (31) rijdt in een ‘rozig blikkie’, maar heeft ook een compleet tegenovergesteld voertuig
Lisanne Kooijman (31) nam de roze Daihatsu over van een familielid. Een betrouwbare bak, maar niet bepaald stoer. Dat is haar Harley Davidson juist weer wél. ,,Die zoeken ze niet zo vaak achter me.’’ Écht verliefd zijn op je auto. Kan dat? De mensen in deze rubriek zullen volmondig ‘ja’ zeggen. Zij houden van hun auto. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Steeds krapper op de achterbank door elektrisch rijden
Passagiers op de achterbank betalen de tol voor het elektrisch rijden. Zij worden in toenemende mate geconfronteerd met minder hoofdruimte, als gevolg van een scherp aflopende daklijn. Die leidt ook tot kleinere zijramen en dus minder uitzicht. Ontwerpers kiezen voor de aflopende daklijn zodat het rijbereik groter wordt. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Volkswagen blijft achter aangeklaagde topman staan
Ook de huidige topman van Volkswagen heeft een aanklacht aan zijn broek in het dieselschandaal, ditmaal vanwege marktmanipulatie. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Slechts een op vier sjoemeldiesels gerepareerd: ‘Onaanvaardbaar’
Na de dieselgate-affaire werden autofabrikanten verplicht hun auto’s te voorzien van andere software of anderszins aan te passen, maar slechts een op de vier modellen is inmiddels gerepareerd. Dat blijkt uit cijfers van de onafhankelijke Britse milieu-organisatie Transport & Environment (T&E).