Volledig scherm
Carlos Ghosn, CEO van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi © REUTERS

Topman Carlos Ghosn van Renault-Nissan-Mitsubishi gearresteerd en op staande voet ontslagen

Carlos Ghosn is op staande voet ontslagen als voorzitter van het Japanse autoconcern Nissan. Hij is tevens topman bij de Franse autofabrikant Renault en andere samenwerkingspartner Mitsubishi. Ghosn wordt verdacht van fraude en belastingontduiking. Het Japanse autoconcern bevestigt dat de voorzitter is gearresteerd.

Volgens Nissan heeft Carlos Ghosn jarenlang zijn inkomsten voor de belastingdienst verborgen gehouden. Ghosn werd eerder vandaag door een onderzoeksteam van het Japanse Openbaar Ministerie ondervraagd. Vanmorgen maakte de Japanse krant Asahi Shimbun bekend dat de autoriteiten in Japan een arrestatiebevel voor Ghosn hadden uitgevaardigd. 

Uit een intern onderzoek van het bedrijf blijkt dat Ghosn al jaren aan inkomstenfraude deed, aldus de voorzitter van de raad van bestuur tijdens een persbijeenkomst. Ook directeur Greg Kelly van Nissan zou de regels hebben overtreden. Het autobedrijf spreekt in een verklaring van ,,ernstig wangedrag’' van de bestuurders. ,,Daarnaast zijn er vele andere misstanden ontdekt, zoals het gebruik van bedrijfseigendommen voor persoonlijke doeleinden.’’ Volgens het bedrijf stelde een klokkenluider de fraude aan de kaak en werd het interne onderzoek ingesteld. Het rapport werd vervolgens overgedragen aan de autoriteiten.

Hiroto Saikawa, topman van Nissan, wijt de affaire aan een te grote samenballing van macht bij Ghosn. ,,Naar die concentratie van macht moeten we diepgaand onderzoek doen’', zei hij op een persconferentie. Saikawa verklaarde dat de kwestie hem ook persoonlijk raakt, omdat het vertrouwen van veel mensen is geschaad. ,,Het is moeilijk uit te drukken in woorden. Het is niet alleen teleurstelling, maar een veel sterker gevoel van verontwaardiging en moedeloosheid.’’ 

Renault

De 64-jarige Ghosn staat ook aan het hoofd van Renault in Frankrijk. De verdenkingen hebben mogelijk ook repercussies voor de positie van Ghosn bij dat bedrijf. De raad van bestuur van de Franse automaker komt op korte termijn bijeen om zich te beraden op de situatie. President Emmanuel Macron van Frankrijk liet weten dat zijn regering, die een belang van 15 procent in Renault heeft, de kwestie op de voet volgt. Nadat het nieuws over de verdenking van Ghosn vanmorgen naar buiten kwam, kelderde het aandeel van de autofabrikant op de Parijse beurs  ruim 12 procent.

De 64-jarige Ghosn behoort tot de meest prominente topmannen uit de auto-industrie. Hij is sinds 1999 de hoogste baas van Nissan en sinds 2005 topman van Renault. Onder zijn bewind werd de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi opgezet, waar hij leiding aan geeft. Dit jaar werd zijn contract als topman van Renault voor nog eens vier jaar verlengd tot 2022.