Toyota Aygo X (spreek uit: Cross) pakt direct koppositie in zijn klasse
AutotestOndanks de toenemende verstedelijking en de stijgende vraag naar goedkope auto's, lijken autofabrikanten met suv's te strooien alsof er niets anders bestaat en sterft het segment van de betaalbare stadsauto in rap tempo uit. Gelukkig hebben we Toyota nog.
De suv is razend populair. Maar heb je echt zo'n gigantische auto nodig die het fantastisch doet op ruig terrein, maar die bij de eerste de beste plas begint te aquaplanen en op de snelweg vaak nauwelijks koersvast is? Kennelijk vinden veel automobilisten van wel, met als gevolg dat het segment van de betaalbare stadsauto steeds kleiner wordt. Dat heeft ook een andere reden: voor autofabrikanten valt er niets te verdienen. De steeds strengere regelgeving op het gebied van uitstoot, veiligheid en geluid maken compacte auto's langzamerhand onbetaalbaar.
Een van de gevolgen is dat er recentelijk een einde kwam aan het driemanschap tussen Citroën, Peugeot en Toyota, die op basis van één onderstel ieder hun eigen, betaalbare compacte auto maakten, namelijk de C1, de 108 en de Aygo. ‘Niet rendabel’ zeiden Citroën en Peugeot toen Toyota vroeg wanneer ze een nieuw model gingen bouwen. En dus is er geen Citroën C1 meer en geen Peugeot 108. Net als vele andere fabrikanten stortten de Fransen zich op lucratievere modellen, het liefst een suv of een cross-over. Bij Toyota doen ze dingen anders, met als gevolg dat je bij dit Japanse merk nog altijd aan kunt kloppen voor een betaalbare auto met een standaarduitrusting waar menig Audi een puntje aan kan zuigen.
Extravagant en speels
De Aygo had tot voor kort een voorkant waarin een X te zien was. Die X is nu in de naam terug te vinden, want de nieuweling - die is gefabriceerd op het ingekorte onderstel van de alom gelauwerde Yaris Cross - heet nu Aygo Cross, ook al schrijf je Aygo X. Zijn opvallende neus is verdwenen, maar saai is de Aygo allerminst. Dat komt deels door zijn spannende two-tone lak, maar ook door de op kruiden gebaseerde kleurencombinaties. Grappig is ook dat het lakwerk aan de binnenkant van de deuren doorloopt. Ook het dashboard is extravagant en speels door zijn vormgeving en kleurgebruik en de bediening is logisch en overzichtelijk, met nog prettig veel fysieke knoppen. Je kunt de mogelijkheden uitbreiden door je telefoon te koppelen via Apple CarPlay of Android Auto.
De toevoeging Cross betekent dat de auto hoger op zijn wielen staat. Daardoor zit je vijf centimeter hoger dan in zijn voorganger en dat zorgt voor een beter zicht rondom en iets gemakkelijker in- en uitstappen. De lengte is toegenomen met maar liefst 23,5 cm, de breedte met 12,5 cm en de wielbasis met 9 cm. Dit vertaalt zich direct in meer interieurruimte. Achterin is plek voor twee kinderen of ondermaatse volwassen, maar omdat het een echte vierdeurs auto is, hoeft niemand zich langs een voorstoel te wurmen. Een van de belangrijkste punten van kritiek op de voorganger was de krap bemeten bagageruimte. Het nieuwe model kan met een inhoud van 231 liter echter behoorlijk wat verstouwen. Met neergeklapte stoelen groeit de inhoud naar 829 liter en dat is best veel voor een 3,70 meter lange auto.
Maar het meeste indruk maken zijn veiligheidsvoorzieningen. Toyota geeft de Aygo X, ongeacht de uitvoering, standaard een heel volwassen set assistentie- en veiligheidssystemen mee, zoals automatisch grootlicht, een pre-collision-systeem, verkeersbordherkenning, Lane Departure Alert, voetgangers- en fietsersdetectie en adaptieve cruise-control. Het enige wat op dit vlak is voorbehouden aan het meest complete uitvoeringsniveau zijn parkeersensoren.
Tekst gaat verder onder foto.
Kleine draaicirkel
Zijn afmetingen zijn een verademing in de stad. Eindelijk weer een auto waarmee je niet bang hoeft te zijn dat je de velgen beschadigt in een parkeergarage. Met zijn draaicirkel van minder dan tien meter kun je zelfs in de smalste steegjes nog keren. Helaas zijn de stoelzittingen wat kort en zijn ze minder geschikt om lange tijd op door te brengen. Dat is jammer, want de Aygo is verder best goed voor langere afstanden en de stoelen kunnen ook extra ver naar achteren worden geschoven. Doordat de auto goed geïsoleerd is, blijft het straatlawaai grotendeels buiten en de auto biedt veel ruimte voorin, zelfs voor personen met een lengte van meer dan 1,90 meter.
Zicht naar rechtsachter
Ook het rijden is amusant en zelfs bijna sportief te noemen, zeker ook doordat de versnellingspook van de handbak lekker hoog op het dashboard is geplaatst. De auto is wendbaar en de elektronica grijpt laat in, waardoor je er best sportief mee kunt rijden. Natuurlijk hoor je het 72 pk sterke 1.0 liter driecilindertje altijd een beetje brommen, maar het geluid is nooit irritant. De enige echte kritiek is er op de brede C-stijl. Op mini-rotondes verdwijnt er zomaar een fietser achter en daardoor is het zicht naar rechtsachter beperkt.
Wanneer je geen hekel hebt aan schakelen, kies dan niet voor de CVT-automaat. Deze strijkt met zijn bijna permanent hoge toerentallen autoliefhebbers tegen de haren in. Dat komt doordat de motor het meest efficiënt functioneert bij continu hogere toerentallen, maar aan het huilende geluid kunnen veel mensen moeilijk wennen. Keerzijde van de medaille is dat de bak beter schakelt dan de gerobotiseerde handbak van veel concurrenten - en van de voorganger van dit model. Ook de piepjes-feedback van de bedieningsknoppen is overbodig. Iedere keer als je op een knop drukt, hoor je dit geluidje en dat gaat irriteren. Verder hebben we weinig te piepen, want je haalt zonder moeite een brandstofverbruik van vijf liter per 100 kilometer (één op twintig) en daarmee is de Aygo nog altijd goedkoop om te rijden.
Geen hybride
Een hybride komt er niet, dat zou de auto te duur maken, denkt Toyota. Als je dat toch wilt, kun je prima terecht bij de Yaris waarmee de Aygo veel technologie deelt, vinden ze. Toyota wilde met de Aygo een betaalbare auto maken met het veiligheidsniveau van een veel duurder model en dat is gelukt. Dat de auto daarbij ook prettig rijdt, wendbaar en comfortabel is, daarover wordt op de persconferentie met geen woord gerept. Het wordt kennelijk als vanzelfsprekend gezien bij Toyota. De nieuwe Aygo X-Cross is te koop vanaf 15.995 euro. Dat is beduidend meer dan de basisversie van het vorige model, want die had je al voor 13.595 euro. Maar je krijgt nu wel een iets grotere auto en Toyota geeft maar liefst tien jaar garantie - of 200.000 kilometer. Dat zorgt dan weer voor een hogere inruilwaarde. Immers; als je de auto na vijf jaar verkoopt, heeft ook de nieuwe eigenaar nog vijf jaar garantie. Het private lease-tarief van de nieuwe Aygo bedraagt 249 euro per maand.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De auto waarmee Michael Schumacher in het geheim rondreed is nu te koop
Voormalig Formule 1-racelegende Michael Schumacher reed graag snel en sportief - ook privé. Zijn toenmalige manager Willi Weber zou daarom in 2004 een auto van de concurrentie op zíjn naam hebben gezet. Zelf had de voormalige F1-coureur deze auto niet mogen kopen. -
Autotest
Toyota Yaris Cross overtuigt als compacte gezins-SUV
Met de Yaris Cross wil Toyota alle goede elementen van stadsauto Yaris incorporeren in een van de populairste automodellen van nu: de compacte SUV. Dat kan alleen maar goed gaan, zou je denken. -
MET VIDEO
De windtunnel is het nieuwste wapen in autoland: deze nieuwe Hyundai laat zien waarom
Hyundai heeft het doek getrokken van een compleet nieuwe elektrische auto, de Ioniq 6. Dat is – in tegenstelling tot de al bekende Ioniq 5 – geen hoekige en hoge SUV, maar een lage, extreem gestroomlijnde vierdeurs sedan. Zijn ronde vormen zijn opnieuw een bewijs dat de windtunnel steeds belangrijker wordt in autoland. -
49
Rijkswaterstaat: Het wordt een zeer zware ochtend- en avondspits
Weggebruikers moeten morgen rekening houden met een zeer zware ochtend- en avondspits, waarschuwt Rijkswaterstaat. Dat komt door de aangekondigde manifestaties van de boeren. Ook buiten die spitstijden kan het extra druk zijn op de snelweg. Wie thuis kan werken, doet er verstandig aan dit ook te doen, zegt Rijkswaterstaat. Ook de ANWB waarschuwt voor forse verkeershinder. -
Waarom stadsauto's schreeuwend duur zijn geworden
Kleine, goedkope auto’s zijn in tien jaar tijd bijna in prijs verdubbeld. Door steeds strengere regelgeving halen autofabrikanten hun stadsauto’s van de markt, op een paar volhouders na. Is de tijd van spotgoedkoop autorijden definitief voorbij?
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.