Volledig scherm
Explosie waterstoftankstation in Noorwegen © NRK

Toyota en Hyundai stoppen levering waterstofauto in Noorwegen na explosie vulstation

Toyota en Hyundai zijn in Noorwegen tijdelijk gestopt met de levering van hun modellen Mirai en Nexo, nadat in dat land een waterstofstation is geëxplodeerd. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond.

De explosie vond afgelopen maandag plaats op het Uno X-waterstoftankstation in de Noorse stad Sandvika, schreef Dagbladet. Twee automobilisten raakten lichtgewond, mede doordat de explosie hun airbags deed afgaan. De oorzaak van het incident is nog niet bekend. Het is te vroeg om te bepalen of het gaat om een menselijke fout, een fabricagefout of een ontwerpprobleem.

Waterstofleverancier Nel Hydrogen heeft uit voorzorg besloten om ook meerdere andere tankstations in hun netwerk tijdelijk te sluiten. Vanwege die sluiting hebben Toyota en Hyundai aangekondigd tijdelijk de levering van waterstofauto’s op te schorten. Eigenaren van waterstofauto’s kunnen, om niet volledig duidelijke redenen, aanspraak maken op vervangend vervoer. De maatregel geldt voorlopig alleen voor Noorwegen.

  1. Commotie over dure dienstauto's Vlaamse ministers: ‘Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota Corollo’

    Commotie over dure dienstau­to's Vlaamse ministers: ‘Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota Corollo’

    Het is in het Vlaams Parlement tot een pittige discussie gekomen over het wagenpark van de Vlaamse regering waarbij minister Ben Weyts (N-VA) verdedigde waarom hij een auto ,,met enige standing’’ nodig heeft en ,,geen Toyota Corollo‘’ (woordspeling: de auto heet Corolla, red.). De minister van Onderwijs smoorde de discussie enigszins met een verwijzing naar de persoonlijke trein van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un.