Volledig scherm
© Toyota

Toyota's zijn roofgoed in Nederland en België

Toyota's zijn volgens de politie in Brussel zeer populair bij het dievengilde. Een criminele bende heeft er al vele tientallen gestolen door de sleutels te 'hacken'.

Volgens een woordvoerder worden de auto's gestolen door georganiseerde bendes die Japanse auto’s naar Afrika en Oost-Europa exporteren. Ze zijn daar zeer geliefd vanwege hun betrouwbare reputatie.

De bendes zijn vooral actief in een kring rondom Brussel. Om deze diefstallen te voorkomen, proberen fabrikanten zoals Toyota de beveiliging van hun zogeheten 'Keyless Entry’ toegangssystemen bij te werken. Deze functie kan ook worden gedeactiveerd om diefstal te voorkomen.

In de Waalse krant Sud Presse geeft inspecteur Nicolas Branicki ook andere tips om zulke diefstallen te vermijden: bewaar de sleutel in een metalen doos, zodat deze niet kan worden ‘uitgelezen'. Ook adviseert hij anti-diefstalsystemen zoals een klem of een gps-tracker. 

Ook in Nederland is het Japanse merk de grootste stijger van alle gestolen automerken in Nederland. Met een totaal van 226 gestolen Toyota’s in de eerste zes maanden van dit jaar, steeg het aantal diefstalmeldingen met 148,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Van alle gestolen Toyota’s is 72 procent voorzien van hybride-aandrijving. Met 45 gestolen exemplaren is de Toyota RAV4 Hybrid de populairste hybride onder autodieven, gevolgd door de Toyota C-HR Hybrid (32) en Toyota Auris Hybrid (17).

De Toyota RAV4 is zelfs de auto met het hoogste diefstalrisico in Nederland met een kans van één op 396. Binnen de top-10 van auto’s met het hoogste diefstalrisico werden van de Toyota RAV4 ook veruit het minste aantal exemplaren teruggevonden.