Volledig scherm
Experimentele, zelfrijdende auto's van Uber in het ontwikkelingscentrum van het bedrijf in het Amerikaanse Pittsburgh © AFP

Toyota steekt een half miljard dollar in Uber om robottaxi's te gaan maken

Toyota investeert een half miljard dollar in Uber om op grote schaal zelfrijdende taxi's te gaan produceren. 

Het is een  belangrijke, strategische stap voor Toyota, om geen achterstand op te lopen ten opzichte van Google's Waymo en General Motors. Toyota gaat MPV's van het in Amerika verkochte model Sienna voorzien van de software van Uber. Binnen drie jaar zullen de zelfrijdende auto's voor het eerst worden ingezet in het 'ride-sharing' netwerk van Uber.

Met de komst van robottaxi's zal de komende jaren de behoefte van consument om een eigen auto te bezitten verder afnemen. CEO Akio Toyoda heeft gewaarschuwd dat de auto-industrie hierdoor belandt in een strijd op leven en dood. Eerder dit jaar investeerde Toyota daarom al meer dan een miljard dollar in carsharing-bedrijven in Azië.

Toyota wil zelfrijdende auto's niet alleen inzetten voor personenvervoer, maar ook voor het bezorgen van pakketten van webshops of pizza's.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/