Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre het mogelijk is waterstof uit lucht te produceren
Volledig scherm
Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre het mogelijk is waterstof uit lucht te produceren © Toyota

Toyota wil samen met het Nederlandse DIFFER waterstof uit lucht produceren

Het klinkt als een goocheltruc: je brengt een speciaal apparaat in contact met lucht, laat er zonlicht op vallen, en het produceert gratis brandstof. Toch is dit het basisidee van onderzoeker Mihalis Tsampas van DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) in samenwerking met Toyota Motor Europe (TME). De onderzoekspartners willen een systeem ontwikkelen dat waterdamp absorbeert en zonne-energie gebruikt om die damp vervolgens op te splitsen in waterstof en zuurstof.

In het project verkennen Toyota en DIFFER een innovatieve manier om direct waterstof te produceren uit vochtige lucht. De motivatie voor dit onderzoeksproject is tweeledig. Er zijn nieuwe duurzame brandstoffen nodig om zowel de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen als de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een van deze duurzame brandstoffen is waterstof, dat kan worden gebruikt om zonne-energie direct op te slaan. Als waterstof wordt gecombineerd met zuurstof komt energie vrij in de vorm van elektriciteit en wordt er verder alleen schoon water geproduceerd.

Toyota heeft er alle belang bij om de toepassing van waterstof verder te ontwikkelen. Het bedrijf verkoopt als een van de weinige autofabrikanten een waterstofauto, de Mirai. In Nederland is het aantal waterstof-tankstations nog op één hand te tellen. Maar er zijn plannen om daar de komende jaren flink verandering in te brengen, onder andere bij Shell.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”