Volledig scherm
© EPA

Trump dreigt met heffingen tot 20 procent op Europese auto's

Donald Trump dreigt heffingen in te voeren op Europese auto's tot twintig procent. Hij uitte dat dreigement kort voordat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker naar de VS afreist.

"Auto's zijn hét grote punt ('the big one') in de gesprekken met Europa. Als de EU niet akkoord gaat met ons eerlijke voorstel volgt er mogelijk een enorme vergelding", aldus de president. Ook Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders verklaarde dat de VS nog steeds die optie openhouden. "Maar we zijn nu nog in het onderzoeksproces", klinkt het.

Trump suggereerde eerder al dat heffingen op auto's tot 20 procent kunnen oplopen. Zo zou hij ervoor zorgen dat meer wagens in de VS gebouwd worden.

Volledig scherm
© Photo News

Autobouwers hebben gewaarschuwd dat er banen uit de VS kunnen verdwijnen als de handelsoorlog erger wordt. Het IMF verwacht dat zo'n scenario een negatieve impact zal hebben op de economische groei wereldwijd.

De VS hebben al importheffingen ingevoerd op staal en aluminium uit de EU.  Als reactie kwamen er vanuit Europa heffingen op Amerikaanse goederen. Ook met China, Canada en Mexico lopen de spanningen hoog op.