Volledig scherm
© iStock

Trump wil geen Mercedes, BMW en Audi meer zien in New York

Trump wil geen Mercedessen meer zien rijden in New York. Dat bericht het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche. Hij zou zich enorm ergeren aan de grote hoeveelheid Mercedessen die hij ziet in de dure winkelstraat Fifth Avenue in New York.

Trump heeft bij het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron in april al hard uitgehaald naar Duitse autobouwers en in het bijzonder Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz. Volgens bronnen onder Amerikaanse en Europese diplomaten wil Trump de deur voor Daimler, BMW en Audi op de Amerikaanse markt dichtgooien.

De Verenigde Staten onderzoeken momenteel importheffingen op Europese auto’s tot 25 procent. Washington verwijst naar de staatsveiligheid van de VS en het beschermen van de eigen auto-industrie. Trump zou tegen Macron hebben gezegd net zo lang door te zullen gaan met zijn handelsbeleid tot er geen Mercedessen meer rijden op Fifth Avenue.

De Duitse autobouwers produceren volgens marktonderzoeker Autodata 30 procent van hun in de VS verkochte auto’s ter plaatse, de rest is import uit andere werelddelen. Populaire SUV-modellen zoals de Mercedes GLE of de BMW X5 worden wel in de VS gebouwd.

Daimler heeft een Amerikaanse fabriek in Tuscaloosa (Alabama), terwijl BMW een vestiging heeft in Spartanburg (North Carolina). Audi behoort tot de Volkswagengroep. De Amerikaanse Volkswagenfabriek is gevestigd in Chattanooga (Tennesee).