De SUV van TOGG
Volledig scherm
De SUV van TOGG © TOGG

Turkije introduceert eigen elektrische automerk

In Turkije is een aantal elektrische auto’s gepresenteerd dat volledig in het land zelf is gemaakt. Het nieuwe merk heet TOGG en kwam tot stand in opdracht van de Turkse president Erdogan. De Turkse overheid investeerde 3,3 miljard euro in de fabriek.

De modellen ogen modern en zijn helemaal bij de tijd dankzij hun puur elektrische aandrijving. Het design is afkomstig van de Italiaanse ontwerpfirma Pininfarina. Er zijn in totaal vijf verschillende varianten gepland, die door in totaal 4000 werknemers in Turkije moeten worden gebouwd.

De SUV van TOGG
Volledig scherm
De SUV van TOGG © TOGG

TOGG staat voor Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, dat zoveel betekent als Turkse Automobielinitiatiefgroep. Tijdens de onthulling werden twee prototypes getoond: een SUV en een sedan. De SUV uit het C-segment zou een actieradius krijgen van 500 kilometer en naar keuze 200 of 400 pk sterk zijn. Ook is er keuze uit zowel twee- als vierwielaandrijving.

De sedan van TOGG
Volledig scherm
De sedan van TOGG © TOGG

De overheid koopt tot 2035 maar liefst 30.000 auto’s van TOGG en verwacht wordt dat het merk de komende 15 jaar goed zal zijn voor een impuls voor de Turkse economie van 50 miljard dollar. Het plan is om jaarlijks 175.000 auto’s van de band te laten rollen. De productie zal naar verwachting in 2022 van start gaan.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

De sedan van TOGG
Volledig scherm
De sedan van TOGG © TOGG
 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.