‘Twee keer zo vaak schade bij elektrisch rijden’
Elektrische auto’s rijden ruim twee keer zo vaak schade als brandstofauto’s. Dat claimt verzekeringsbedrijf Voogd & Voogd Verzekeringen, dat de meest recente schadecijfers tegen het licht hield. Bij zware, luxe elektrische auto’s ligt het aantal schades volgens het onderzoek zelfs 40 procent hoger dan het Nederlandse gemiddelde.
Hoewel elektrisch rijden steeds populairder wordt in Nederland, blijken bestuurders van een auto op batterijen onderweg grotere brokkenpiloten dan hun medeweggebruikers in een conventionele brandstofauto. Voogd & Voogd Verzekeringen constateert uit de ontwikkelingen in de schadebranche dat elektrische auto’s gemiddeld eens in de vier jaar schade rijden, terwijl dat bij brandstofauto’s eens in de acht jaar gebeurt.
Bij zware, luxe elektrische auto’s zoals de Tesla Model S, de Audi E-Tron en de Jaguar I-Pace ligt het cijfer nog hoger. Bestuurders van die modellen dienen volgens het onderzoek gemiddeld eens in de drie jaar een schadeclaim in. Het aantal schades bij dit soort auto’s ligt maar liefst 40 procent hoger dan het gemiddeld aantal schades onder Nederlandse auto’s.
Kleiner lijkt veiliger
Opvallend: bestuurders van kleine elektrische voertuigen maken juist tien procent minder vaak dan gemiddeld melding van schade. Een eenduidige verklaring voor dit verschil biedt het onderzoek niet, maar het ligt voor de hand dat e-modellen zoals de Renault Zoe, de Nissan Leaf en de Opel Corsa-E minder intensief gebruikt worden dan de grote modellen.
De Tesla Model S en X worden in en om Amsterdam bijvoorbeeld veel als taxi ingezet, waarbij de auto’s bovengemiddeld veel kilometers afleggen. Logischerwijs liggen dan meer schades op de loer. Een andere verklaring: veel grotere elektrische auto’s zijn al langer op de markt, terwijl het aantal kleinere modellen pas recent is toegenomen.
Hogere premies
De slechtere schadecijfers van elektrische auto’s zijn volgens het onderzoek, dat mede werd uitgevoerd door Pricewise en het onafhankelijke onderzoeksbureau Panel Inzicht, een logische verklaring voor de hogere verzekeringspremies van elektrische modellen. ,,Elektrische auto’s zijn niet alleen vaak prijziger in aanschaf, ze bestaan ook uit duurdere onderdelen dan vergelijkbare auto’s op lpg, benzine of diesel. Daardoor is het veelal prijziger om de e-auto in geval van schade te herstellen of te vervangen”, aldus het onderzoek.
Dat maakt het niet alleen duurder om een elektrische auto te verzekeren, maar consumenten met een dergelijk model hebben ook minder te kiezen. Vanwege het hogere aantal schademeldingen staan steeds minder verzekeringsmaatschappijen te springen om bepaalde elektrische modellen te verzekeren. Of voor de kleinere e-modellen het tegenovergestelde geldt, vermeldt het onderzoek niet.
Kijk hier naar onze populairste video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM21
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Rekeningrijden in 2030488
Automobilisten moeten betalen voor elke gereden kilometer, ook als het buiten Nederland is
Automobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke kilometer, waar of op welk tijdstip ze die ook rijden. Ook in het buitenland gereden kilometers tellen dan mee. Dat is het plan dat het kabinet voor ogen heeft met rekeningrijden. -
Ravage nadat vrouw met Tesla winkelpand inrijdt in Rotterdam-Hillegersberg
Een 44-jarige automobiliste heeft op de Freericksplaats in Rotterdam-Hillegersberg deze maandagmiddag twee auto’s en een winkelpui geramd. De auto is in beslag genomen voor onderzoek. -
‘Eindelijk duidelijkheid’ voor snorscooters: helmplicht vanaf 1 januari
Het dragen van een helm op scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen is vanaf 1 januari volgend jaar verplicht. Branchevereniging RAI is blij dat er ‘eindelijk duidelijkheid’ komt. Eigenlijk zou vanaf 1 juli dit jaar een plicht komen, maar dat werd uitgesteld. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping.
-
PREMIUM201
Minister Harbers over rekeningrijden: ‘Bij boodschappen betaal je ook voor wat je gebruikt’
Automobilisten moeten vanaf 2030 voor elke gereden kilometer gaan betalen. Waarom? Hoe werkt dat? En wat moet het opleveren? We vragen het aan Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Tunnelracen met 240 kilometer per uur: zo maakt Tesla het mogelijk
Niet langer in de file, maar met je auto op topsnelheid door een ondergrondse tunnel: als het aan de Amerikaanse automaker Tesla ligt, wordt dat binnenkort realiteit. Het bedrijf van Elon Musk opent in 2021 een ‘loop’ onder de stad Las Vegas, waarmee reizigers in slechts één minuut op hun bestemming zijn.