‘Twee keer zo vaak schade bij elektrisch rijden’
Elektrische auto’s rijden ruim twee keer zo vaak schade als brandstofauto’s. Dat claimt verzekeringsbedrijf Voogd & Voogd Verzekeringen, dat de meest recente schadecijfers tegen het licht hield. Bij zware, luxe elektrische auto’s ligt het aantal schades volgens het onderzoek zelfs 40 procent hoger dan het Nederlandse gemiddelde.
Hoewel elektrisch rijden steeds populairder wordt in Nederland, blijken bestuurders van een auto op batterijen onderweg grotere brokkenpiloten dan hun medeweggebruikers in een conventionele brandstofauto. Voogd & Voogd Verzekeringen constateert uit de ontwikkelingen in de schadebranche dat elektrische auto’s gemiddeld eens in de vier jaar schade rijden, terwijl dat bij brandstofauto’s eens in de acht jaar gebeurt.
Bij zware, luxe elektrische auto’s zoals de Tesla Model S, de Audi E-Tron en de Jaguar I-Pace ligt het cijfer nog hoger. Bestuurders van die modellen dienen volgens het onderzoek gemiddeld eens in de drie jaar een schadeclaim in. Het aantal schades bij dit soort auto’s ligt maar liefst 40 procent hoger dan het gemiddeld aantal schades onder Nederlandse auto’s.
Kleiner lijkt veiliger
Opvallend: bestuurders van kleine elektrische voertuigen maken juist tien procent minder vaak dan gemiddeld melding van schade. Een eenduidige verklaring voor dit verschil biedt het onderzoek niet, maar het ligt voor de hand dat e-modellen zoals de Renault Zoe, de Nissan Leaf en de Opel Corsa-E minder intensief gebruikt worden dan de grote modellen.
De Tesla Model S en X worden in en om Amsterdam bijvoorbeeld veel als taxi ingezet, waarbij de auto’s bovengemiddeld veel kilometers afleggen. Logischerwijs liggen dan meer schades op de loer. Een andere verklaring: veel grotere elektrische auto’s zijn al langer op de markt, terwijl het aantal kleinere modellen pas recent is toegenomen.
Hogere premies
De slechtere schadecijfers van elektrische auto’s zijn volgens het onderzoek, dat mede werd uitgevoerd door Pricewise en het onafhankelijke onderzoeksbureau Panel Inzicht, een logische verklaring voor de hogere verzekeringspremies van elektrische modellen. ,,Elektrische auto’s zijn niet alleen vaak prijziger in aanschaf, ze bestaan ook uit duurdere onderdelen dan vergelijkbare auto’s op lpg, benzine of diesel. Daardoor is het veelal prijziger om de e-auto in geval van schade te herstellen of te vervangen”, aldus het onderzoek.
Dat maakt het niet alleen duurder om een elektrische auto te verzekeren, maar consumenten met een dergelijk model hebben ook minder te kiezen. Vanwege het hogere aantal schademeldingen staan steeds minder verzekeringsmaatschappijen te springen om bepaalde elektrische modellen te verzekeren. Of voor de kleinere e-modellen het tegenovergestelde geldt, vermeldt het onderzoek niet.
Kijk hier naar onze populairste video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Ravage nadat vrouw met Tesla winkelpand inrijdt in Rotterdam-Hillegersberg
Een 44-jarige automobiliste heeft op de Freericksplaats in Rotterdam-Hillegersberg deze maandagmiddag twee auto’s en een winkelpui geramd. De auto is in beslag genomen voor onderzoek. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen.
-
Tunnelracen met 240 kilometer per uur: zo maakt Tesla het mogelijk
Niet langer in de file, maar met je auto op topsnelheid door een ondergrondse tunnel: als het aan de Amerikaanse automaker Tesla ligt, wordt dat binnenkort realiteit. Het bedrijf van Elon Musk opent in 2021 een ‘loop’ onder de stad Las Vegas, waarmee reizigers in slechts één minuut op hun bestemming zijn. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Is drie zitplaatsen op de achterbank uit de tijd?’
‘Wij hebben drie kinderen en het is mij opgevallen dat de laatste jaren de achterbanken van auto’s nogal veranderd zijn’, aldus lezer Arjan van Erven in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Was het eerst echt een bank, nu zijn het vaak twee stoelen met een hobbel in het midden. Hoe passen er nog drie kinderen (met en zonder stoeltjes) of drie volwassenen op zo’n achterbank? Voor korte reizen is het vaak prima te doen, maar langer dan een half uur zitten op de middelste plek is bij veel auto’s een uitdaging.’ -
PREMIUMMijn Allessie
De pick-up van Thorsten is weliswaar oud maar verre van versleten
Een Chevrolet 3200 Longbed was de gedroomde pick-up van de 54-jarige timmerman Thorsten Ingenkamp. Zo’n klassieke werkauto zou perfect bij hem passen. Twee jaar terug vond hij het exemplaar wat hij in zijn hoofd had. Eentje met een uitstekende carrosserie die hij op het oog ‘oud’ liet maken.