Volledig scherm
Het gat waarin de Lada verdween. © Emercom

Twee mannen levend gekookt nadat Lada in zinkgat verdwijnt

In Rusland zijn twee mannen levend gekookt nadat hun Lada in een zinkgat verdween. Het gat bleek gevuld met kokend water doordat een ondergrondse heetwaterleiding was gebarsten.

Het ongeluk vond plaats in de Russische stad Penza. Beide mannen stierven volgens een officiële lezing ‘vrijwel onmiddellijk’. De slachtoffers zijn Vladimir Valyalkin (49) en Igor Chikasov. Ze bevonden zich op een parkeerplaats toen de aarde plotseling de auto en de twee mannen die erin zaten verzwolg.

Volledig scherm
De Lada wordt uit het kokende water getild. © Emercom

Het zinkgat werd veroorzaakt door een gebarsten heetwaterpijp onder de parkeerplaats. In Rusland wordt heet water via leidingen naar werk- en woongebouwen geleid voor verwarming tijdens de strenge winters. Waterbedrijf T Plus beloofde een schadevergoeding te betalen aan de families van de mannen en de kosten van hun begrafenis te betalen.

Een journalist van de lokale nieuwswebsite Penza Vzglyad zei dat een andere auto enkele minuten voor het ongeval op dezelfde plek had gestaan, maar snel was weggereden toen er stoom uit de grond kwam. Daarna parkeerde de Lada op die plek. Op internet waren enige tijd beelden te zien van hoe de gekookte lichamen van de mannen met een kraan uit het hete water werden getild.

Zinkgat

Een zinkgat is een groot gat dat plotseling ontstaat door instorting van de ondergrond. Meestal wordt zo'n gat veroorzaakt door erosie onder het grondoppervlak die te wijten is aan een slechte afvoer van water. Het diepste zinkgat dat ooit is gevormd, bevindt zich in het Chongqing-district van China. Het gat is 626 meter breed en 662 meter diep.

Volledig scherm
De slachtoffers zaten bekneld in hun voertuig. © Emercom