Uber heeft al een groot aantal zelfrijdende Volvo's in dienst
Volledig scherm
Uber heeft al een groot aantal zelfrijdende Volvo's in dienst © Uber

Uber neemt afscheid van de taxichauffeur

Als het aan Uber ligt, behoort het beroep van taxichauffeur binnenkort tot het verleden. Uber werkt namelijk hard aan een taxi zonder chauffeur en ook de concurrentie is al zover dat ze over een jaar geen chauffeurs meer nodig hebben om in te grijpen als het fout gaat. Daarmee dreigt een complete beroepsgroep te verdwijnen.

Robot-rijbewijs

Uber wil komend jaar personen gaan vervoeren in auto’s zonder begeleidende bestuurders. “Zodra de robots hun rijbewijs hebben gehaald – ze zijn nu druk aan het oefenen voor hun examen – gaan we gas geven”, aldus Eric Meyhofer, hoofd autonome auto’s bij Uber. 

Volvo XC90

Uber voert momenteel al tests uit met 215 zelfrijdende auto’s in Phoenix, San Francisco, Pittsburgh en Toronto. In de Volvo XC90 zitten nog bestuurders die in kunnen grijpen als het fout gaat. Aankomend jaar zullen de auto’s volledig autonoom worden. Een precieze startdatum voor de tests gaf de topman van Uber nog niet.

50.000 ritten

Meyhofer verwacht dat Ubers zelfrijdende auto eind volgend jaar al inzetbaar is. “We zullen zelfrijdende auto’s niet inzetten als we er niet honderd procent zeker van zijn dat het veilig is”, aldus Meyhofer. Uber heeft sinds 2016 al 50.000 betaalde ritten uitgevoerd met de semi-zelfrijdende auto. De verzamelde gegevens worden gebruikt om de volgende stap te realiseren.

Mapping

Uber wil de zelfrijdende auto laten rijden middels het mapping systeem. “De zelfrijdende auto start in een klein gebied en gaat van daaruit steeds meer afstanden afleggen”, stelt Meyhofer. Volgens de topman zijn de voorbereidingen voor de test in volle gang. “Toezichthouders hoeven nu nog in een minimaal aantal gevallen in te grijpen”.

Sneeuw

Volgens Meyhover werken er momenteel 1.600 mensen op vier verschillende testlocaties om de ontwikkeling van de zelfrijdende auto zo snel mogelijk te realiseren. De tests zullen plaatsvinden in normale weersomstandigheden. “In de toekomst zullen de zelfrijdende auto’s ook in de sneeuw rijden, maar dat valt nog niet in ons blikveld,” aldus Meyhofer.