Volledig scherm
© Embraer

Uber presenteert vliegende taxi's van vliegtuigfabrikant Embraer

Embraer, de Braziliaanse vliegtuigfabrikant die ook veel toestellen levert aan de KLM, stapt samen met taxidienst Uber in de vliegende taxi's. Onlangs presenteerden ze de tekeningen van hun eerste prototype.

Dat gebeurde tijdens de Uber Elevate Summit: een tweedaags evenement in Los Angeles met als thema de toekomst van de stedelijke mobiliteit. Volgens Uber is die toekomst in de lucht. Verschillende partners zijn dan ook hard bezig met het ontwikkelen van vliegende taxi's, die al dan niet autonoom kunnen vliegen. 

Volledig scherm
© Embraer

Een van die partners is Embraer.  Die is hofleverancier van KLM, sinds de vliegmaatschappij afscheid heeft genomen van Fokkers voor de kortere vliegroutes.  Zo levert Embraer de bekende Cityhopper-vliegtuigen voor KLM. Het Braziliaanse merk hoopt nu dat hun ontwerp zal worden gekozen om in 2020 in een aantal steden te kunnen opstijgen. Het toestel maakt gebruik van acht elektrische rotoren, verdeeld over twee dwarsbalken die aan weerszijden van het vliegtuig zijn gemonteerd. Hierdoor kan deze verticaal opstijgen en landen. 

Autonoom

Eenmaal in de lucht wordt de voortstuwing overgenomen door een grote schroefmotor die aan de achterkant van het vliegtuig is gemonteerd. Aangezien alle motoren aan boord elektrisch zijn, moet het Embraer X-model geluidloos kunnen opereren, een belangrijke eis van Uber. In de huidige incarnatie biedt het toestel plaats aan vier passagiers en een piloot, maar het ultieme doel is dat het toestel autonoom kan vliegen.