Volledig scherm
© AFP

Uber waakt over passagiers in de taxi: 'Gaat het wel goed met je?'

Uber stuurt voortaan een berichtje naar de smartphone van passagiers in de taxi wanneer het erop lijkt dat een van zijn auto's een ongeluk heeft gehad. De passagier moet via zijn app een paar vragen beantwoorden. Als er inderdaad iets is gebeurd, raadt Uber aan om een alarmnummer te bellen.

De Uber-app gebruikt de gps, versnellingsmeter, gyroscoop en andere sensoren in een telefoon om te merken of er een aanrijding is geweest. Het systeem, met de naam Ride Check, komt ook in actie wanneer een taxi te lang stilstaat. De passagier krijgt de vraag of alles in orde is en of het nodig is om alarm te slaan.

,,Veiligheid moet onze prioriteit zijn. We willen dat jij weet dat Uber je helpt wanneer je in de auto stapt, of je nou chauffeur of passagier bent'', zegt Uber-topman Dara Khosrowshahi. Chauffeurs krijgen binnenkort ook een noodknop en er komen anonieme afhaaladressen, bijvoorbeeld op een kruising. 

Uber kondigde nog meer innovaties aan. De app kan straks met de stem worden bediend. Verder voert Uber tweevoudige authenticatie in om misbruik te voorkomen.

Verkrachtingen

Uber heeft inmiddels alle narigheid al wel eens meegemaakt, van aanrijdingen en verkrachtingen tot moord. In Australië en Nieuw-Zeeland worden passagiers inmiddels geblokkeerd als ze een slechte beoordeling krijgen van chauffeurs. Dit moet het gedrag van klanten verbeteren. Als de klanten vier sterren of minder scoren, mogen ze zes maanden lang geen Uber gebruiken. 

Het beoordelingssysteem telt vijf sterren, en volgens Uber heeft vrijwel iedereen 4,5 ster of meer. De passagiers met een lagere beoordeling ,,behandelen chauffeurs constant zonder respect'', aldus de regionale Uber-baas tegen Australische media. ,,Wees beleefd en begripvol. Neem je troep met je mee en maak geen rotzooi in de auto.''