Volledig scherm
© THINKSTOCK

Utrecht verbant vieze auto's uit centrum

Utrecht gaat als eerste stad in Nederland vieze auto's uit de binnenstad weren. Dieselwagens ouder dan 8 jaar en benzine-auto's ouder dan 12 jaar zijn in de loop van 2013 niet meer welkom. Vieze vrachtwagens mochten al niet meer het centrum in. Automobilisten die het verbod negeren krijgen een boete van 220 euro.

Utrecht maakt vandaag de plannen voor het verbod bekend. De verbanning van vieze auto's volgt op de uitkomsten van een gemeentelijke onderzoek naar de luchtkwaliteit in de stad.

Ook die cijfers worden vandaag gepresenteerd, maar duidelijk is dat Utrecht afstevent op een forse overschrijding van de wettelijke normen voor de uitstoot van fijnstof op diverse plaatsen in de stad. De luchtkwaliteit in Utrecht is al jaren een groot probleem. De stad voldoet nu niet aan de normen die Europa in 2015 stelt.

Compensatie
Voor binnenstadsbewoners van Utrecht met oudere auto's werkt het gemeentebestuur aan een compensatieregeling. De gemeente studeert nog wel op de exacte uitvoering daarvan. De stad kent al sinds 2007 een milieuzone die taboe is voor vervuilende vrachtwagens.