Volledig scherm
© ANP XTRA

Vandaag in gebruik: ‘slimme camera’ die appende automobilist spot

240 euro boeteDe politie gebruikt vanaf vandaag speciale flitscamera’s om appende en bellende automobilisten te kunnen bekeuren. De slimme camera kan door de voorruit van passerende auto’s registreren of bestuurders een mobiele telefoon, tablet of navigatiesysteem in de hand hebben.

De bestuurder en het kenteken van de auto worden vastgelegd. Een politieagent beoordeelt daarna nog of de camera het goed heeft gedaan, meldt de politie. De slimme camera wordt volgens haar voorlopig alleen gebruikt door de landelijke eenheid en de politie-eenheid Midden-Nederland. 

Daarnaast controleert de politie ook op de gewone manier of automobilisten zich wel aan de regels houden. ,,De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog te veel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder”, aldus projectleider Egbert-Jan van Hasselt.

Op bellen achter het stuur staat 240 euro boete. In 2018 werden ruim 80.000 boetes opgelegd voor bellen achter het stuur.

Volledig scherm
De Nationale Politie tijdens een proef met de slimme flitscamera, in april vorig jaar © ANP
 1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
  video

  Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

  Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?
 2. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

  Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

  Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.