Tesla Model S: volledig elektrisch, maar wel erg duur
Volledig scherm
Tesla Model S: volledig elektrisch, maar wel erg duur © Tesla

Veel subsidie elektrisch rijden gaat naar dure auto's

De 700 miljoen euro belastingkorting die de overheid in 2018 heeft verstrekt aan kopers van elektrische auto's zijn grotendeels bij vermogende automobilisten terechtgekomen, meldt de Volkskrant. De run op de dure elektrische auto's leidt tot een begrotingstegenvaller van honderden miljoenen euro's.

Bijna de helft van de ruim 25.000 volledig elektrische auto's die vorig jaar in Nederland zijn verkocht, waren Tesla's en Jaguars met een cataloguswaarde van 80.000 tot 120.000 euro. Dit valt op te maken uit de antwoorden die staatssecretaris Menno Snel heeft gegeven op Kamervragen van CDA-parlementariër Pieter Omtzigt. De overheid ging er van uit dat er in 2018 11.000 elektrische auto's verkocht zouden worden.

Het kabinet ging ook uit van een gemiddelde cataloguswaarde van 43.000 euro. De elektrische auto's die vorig jaar de dealer verlieten, kostten echter gemiddeld circa 63.000 euro. Deze run op autosubsidies leidt tot een tegenvaller van een paar honderd miljoen euro, die volgens de krant nog niet formeel aan de Tweede Kamer is gemeld.