Volledig scherm
© ANP

Verzekering rijscholen niet altijd op orde

Rijscholen hebben niet altijd hun algemene voorwaarden of verzekeringen op orde. En dat kan ertoe leiden dat leerlingen eventueel moeten opdraaien voor verkeersovertredingen en schade die ze veroorzaken tijdens de rijles. Dat blijkt uit onderzoek door BNR naar verzekeringen en voorwaarden van rijscholen.

De Vereniging Rijschool Belang erkent dat niet alle rijscholen verzekerd zijn en dat sommige leerlingen moeten opdraaien voor snelheidsovertredingen - en dat mag niet. Een rijschool die BNR belde zei boetes door te rekenen om leerlingen bewust te maken van de kosten van verkeersovertredingen. 

Juridisch onhoudbaar, zegt verkeersrechtadvocaat Bert Kabel: ,,De leerling staat in een bijzondere verhouding tot de rijschool, de leerling is juridisch gezien ook niet de bestuurder.’' Kabel is verbaasd dat sommige rijscholen niet verzekerd zijn. 

Wel ziet hij vaker, vooral bij kleine rijscholen, dat algemene voorwaarden gewoon gekopieerd worden. Voorzitter Peter van Neck van de Vereniging Rijschool Belang zegt regelmatig klachten af te handelen van leerlingen.

  1. Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publiekslieveling van autorijdend Nederland?
    Interview

    Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publieks­lie­ve­ling van autorij­dend Nederland?

    Opel gaat een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van het Franse PSA. Ruim 35 jaar lang was Opel de favoriet van de Nederlandse automobilist, maar in 2004 kwam daar een eind aan. Keren de tijden van de Kadett, de publiekslieveling van weleer, terug? ,,Ik denk dat we met onze elektrische auto's in Nederland inderdaad weer nummer één kunnen worden’’, zegt topman Michael Lohscheller.