Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Vier op de vijf jonge automobilisten rijdt weleens te hard

Meer dan vier op de vijf jonge automobilisten (18-24 jaar) rijdt weleens te hard. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting TeamAlert. Meerijden met de rest van het verkeer en op tijd komen zijn de belangrijkste redenen om te hard te rijden.

De jongeren kregen in het onderzoek vier soorten wegen voorgelegd (twee binnen en twee buiten de bebouwde kom) en de vraag hoe hard ze daar rijden. Het bleek dat 86 procent van de ruim 300 ondervraagden weleens te hard rijdt. Negen van de tien jongeren verklaarden verkeersveiligheid belangrijk te vinden, maar het merendeel vindt ook dat tot en met 10 km/u harder rijden dan de maximaal toegestane snelheid op een 80 km/u weg of de snelweg veilig verkeersgedrag is.

Op tijd komen

Meerijden met de rest van het verkeer (61 procent) en op tijd komen (36 procent) zijn de belangrijkste redenen om te hard te rijden. Meer dan de helft (54 procent) van de jongeren rijdt onbewust weleens te hard. Daarnaast is er een kleine groep ‘riskante racers’. Hun motieven zijn nader onderzocht door TeamAlert. Deze automobilisten rijden te hard omdat ze vinden dat het bij hun persoonlijkheid hoort, het hun een goed gevoel geeft, ze het gevoel hebben dat hun sociale omgeving dit verwacht of omdat de omstandigheden op de weg dit uitlokken.

Risico's

Te hard rijden brengt veel risico’s met zich mee. De impact bij een botsing met hogere snelheid is groter. Daarnaast is de remweg langer en is er minder tijd om te reageren op gevaarlijke situaties. Naar schatting ontstaat een derde van de ongelukken (mede) door te hard rijden. Daarnaast hebben beginnende bestuurders door gebrek aan rijervaring en risicogedrag vijf keer meer kans op een ongeluk dan automobilisten tussen de 30 en 59 jaar (SWOV-onderzoek, 2016).

TeamAlert is een jongerenorganisatie die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag op het gebied van verkeersveiligheid, een gezonde leefstijl en slim omgaan met geld.

Mis het niet: elke dag het laatste autonieuws op AD.nl/Auto