Vijf fouten bij het gebruik van airco in de auto (en hoe het wel moet)
De airco is een mooie uitvinding om het auto-interieur koel te houden, maar veel automobilisten gebruiken het systeem nog altijd op een verkeerde manier. Dit zijn de vijf meest voorkomende fouten (en de oplossingen):
Delen per e-mail
1. De airco bij het instappen meteen op de koudste stand en met de grootste blaaskracht inschakelen
Beter is het om de portieren en de ramen eerst een minuut te openen voordat je de airconditioning aanzet. Met deze eenvoudige handeling is de temperatuur in het interieur al significant te verlagen. Zodra de auto is geventileerd, kun je instappen, de portieren en ramen sluiten en de airconditioning inschakelen.
2. De ‘lucht-recirculatie’ ingeschakeld houden
Net na het instappen kan het handig zijn om eerst een paar minuten de interne recirculatie in te schakelen, want hierdoor zal het interieur nog sneller afkoelen. Maar daarna moet het systeem toch echt op de stand met toevoer van buitenlucht. Hierdoor zal het systeem de luchtstroom gelijkmatiger en efficiënter verdelen.
3. De airconditioning 's ochtends vroeg nog niet inschakelen, omdat het dan nog kil is
In Nederland kan het 's zomers in de ochtend best koel zijn. Toch is het dan vaak verstandig om meteen de airconditioning aan te zetten. Zo voorkom je dat de ramen beslaan als de buitentemperatuur enigszins begint te stijgen.
4. De uitstroomopeningen verkeerd richten
'Zet de temperatuur eens wat lager, ik voel niks', is in de zomer een veel gehoorde opmerking van passagiers in de auto. Meestal is het echter geen kwestie van een te hoog ingestelde temperatuur, maar de richting waarin de koude lucht door de auto stroomt. Om een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom te krijgen, moeten de uitstroomopeningen naar boven wijzen en dus niet naar de gezichten van de inzittenden. Met deze eenvoudige handeling stroomt de lucht mooi rond door het interieur van de auto en bereikt de koelte iedere passagier. Bovendien: warmte stijgt en alleen daarom al is het verstandig de openingen naar boven te richten, opdat er zo snel mogelijk wordt gekoeld.
5. Geen onderhoud
Veel airco-systemen lijden onder achterstallig onderhoud. Een automerk als Seat adviseert om de filters om de 15.000 tot 20.000 kilometer te vervangen om een verminderde werking te voorkomen. Na een paar jaar zal het ook nodig zijn om het 'koudemiddel' aan te vullen. Achterstallig onderhoud en een gebrek aan reiniging kan bovendien leiden tot bacteriële schimmels in het systeem en die veroorzaken stank in de auto.
Elke dag het laatste nieuws van de autoredactie ontvangen? Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/ADnlAuto
Verder in het nieuws
-
‘Gesjoemel Volkswagen is een materiële fout’
Het Duitse Bundesgerichtshof heeft de sjoemelsoftware in auto's van autoconcern Volkswagen bestempeld als een materiële fout. De hoogste Duitse rechter meldde dat op zijn website in een bericht over een geannuleerde hoorzitting. De eiser in die zaak schikte met VW, waardoor de zitting niet doorging. -
Gele natriumlamp langs rijksweg ingeruild voor hagelwit ledlicht
Rijkswaterstaat wil af van de oranje-gele natriumverlichting langs de snelwegen. Hagelwit ledlicht is goedkoper en geeft beter zicht. -
Mercedes en BMW investeren een miljard euro in gezamenlijke mobiliteitsdiensten
Mercedes en BMW waren decennialang aartsrivalen, maar vandaag maken zij bekend dat ze gezamenlijk een miljard euro investeren in mobiliteitsdiensten. Samen creëren ze vijf divisies die zich wereldwijd gaan richten op elektrisch rijden, laadinfrastructuur, parkeren en autodelen. -
Kleine, zuinige motoren gaan eerder kapot: de keerzijde van ‘downsizing’
Automotoren moeten schoner en efficiënter. Dus worden ze kleiner, krijgen ze grote turbo’s, kleinere en minder robuuste onderdelen en draaien ze met onvoorstelbaar lage toerentallen. Het gevolg? Ze gaan eerder kapot. -
Rij-impressie Nieuwe Toyota Corolla biedt meer keuze in hybride
De Nederlandse autokoper is dol op de hybride modellen van Toyota. Met de opvolger van de Auris speelt het merk daar handig op in: bij de nieuwe Toyota Corolla zijn de hybride-fans niet langer op slechts één vermogensversie aangewezen. Ze kunnen kiezen voor 122 of 180 pk.
-
Nieuwe brandstof bestaat voor 60 procent uit water en komt naar Nederland
De nieuwe brandstof Electriq~Fuel komt in 2020 naar Nederland. Deze brandstof bestaat voor 60 procent uit water en is op waterstof gebaseerd. Fabrikant Electriq~Global wil onder meer recyclingfabrieken starten en de brandstof aanbieden voor vrachtwagens, schepen en mobiele generatoren. -
Autotest Test Hyundai Tucson: krachtig, maar wel aan de prijs
De Tucson is de compromisloze SUV van Hyundai: ruim, sterk gemotoriseerd en uitgerust met de modernste techniek. -
Voortaan in één keer doorklikken naar AD Auto op de AD app
De app van het AD maakt het mogelijk om vanaf de hoofdpagina meteen door te klikken naar AD Auto. Klik op de hoofdpagina onderin op de menuknop (drie streepjes). Vervolgens staat AD Auto naast die knop afgebeeld. Klik hierop en je ziet meteen het volledige nieuwsaanbod van onze autoredactie.