Volledig scherm
© Autogalerie Toffen

Vijftig jaar oude tractor brengt meer dan 200.000 euro op

Een klassieke tractor van sportwagenmerk Porsche heeft op een veiling in Duitsland meer dan 200.000 euro opgeleverd. De Porsche Master uit 1962 was destijds het sterkste model.

In Nederland staat nog een vrij groot aantal tractoren van Porsche in en rond boerderijen. Een aantal is nog gewoon in dienst en op Marktplaats staan ze in niet-gerestaureerde staat te koop vanaf een kleine 4000 euro. Meestal gaat het hierbij om de Junior: een eencilinder model dat in grote aantallen werd gebouwd.

De twee- en driecilinder exemplaren zijn in de jaren zestig ook veelvuldig gebouwd en verkocht, maar de viercilinder Master is een relatieve zeldzaamheid en dus geliefd bij verzamelaars. Er zijn er minder dan 50 van gemaakt en van dit specifieke exemplaar met twee zitplaatsen slechts drie. Tijdens een veiling afgelopen weekend werd dit model afgehamerd op 201.600 euro - een absolute recordprijs.

 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”