Vijftig nieuwe waterstofbussen in drie provincies
De provincies Groningen, Drenthe en Zuid-Holland krijgen in totaal vijftig nieuwe waterstofbussen voor het openbaar vervoer. Dat is het gevolg van een afspraak tussen de provincies en de regering en moet uiterlijk in 2021 gerealiseerd zijn.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn de eerste twintig nieuwe waterstofbussen al besteld en worden die volgend jaar al ingezet in het openbaar vervoer. De komst van de vijftig bussen is het gevolg van een overeenkomst die minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen, en gedeputeerden uit de drie provincies hebben ondertekend.
Volgens de minister heeft waterstof ‘echt de toekomst als het gaat om zware vervoersmiddelen als bussen en vrachtwagens’. Ze erkent dat er nog weinig waterstoftankstations zijn, maar de komst van deze bussen zou onder meer bijdragen aan de levensvatbaarheid van zulke stations.
Het ministerie stelt dat met de komst van deze vijftig waterstofbussen ‘emissieloos openbaar vervoer weer een stap dichterbij komt’. Ook geeft dat het rijden op waterstof een ‘positieve impuls’. Verder noemt het ministerie dat het gebruik van waterstof leidt tot een minder grote belasting van het elektriciteitsnetwerk.
De eerste twintig bestelde bussen moeten volgend jaar al gaan rijden in de provincie Zuid-Holland. Vervolgens gaan er twintig bussen rijden in Groningen en Drenthe, en de overige tien worden ingezet in de regio Emmen.
Momenteel rijden er al acht waterstofbussen in het Nederlandse openbaar vervoer. In totaal rijden er nu zo’n vijfhonderd uitstootloze bussen in Nederland; deze elektrische bussen rijden voornamelijk op accu’s. Dat gaan er steeds meer worden, want door een afspraak uit 2016 moeten na 2025 alle nieuwe bussen emissieloos zijn.
De komst van de vijftig waterstofbussen is mogelijk geworden door een bijdrage van 7,5 miljoen euro door de EU, waarbij de provincies en het ministerie ieder 3,75 miljoen euro inleggen. De provincies nemen ook de exploitatiekosten van de bussen voor hun rekening.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Revolutionair: benzine maken met zonnestralen
-
PREMIUMautotest
Test Audi Q8 e-tron: de pionier verliest zijn voorsprong
De vernieuwde Audi e-tron heet voortaan Q8 e-tron en moet met de nodige updates opboksen tegen concurrenten die in de basis nieuwer zijn. De elektrische SUV is aangenaam ruim en stil, maar onder het strakke uiterlijk – inclusief ‘lichtwaterval’ – beginnen de jaren te tellen. Onze autoredactie heeft hem getest. -
35 waterstoftaxi’s kondigen ‘nieuw tijdperk’ aan
Auto’s op waterstof zijn al jaren een belofte, maar in Den Haag rijden er inmiddels tientallen rond. Een groot deel van het WMO-vervoer wordt er sinds kort gedaan met waterstoftaxi’s. En er komen nog veel meer waterstofauto’s in die regio nu er een waterstoftankstation opent na de zomer. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
14
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
Verkeersborden in het buitenland zijn voor vakantiegangers soms een bron van stress, maar je kunt er vaak meer aan aflezen dan je denkt. Wanneer je bijvoorbeeld de betekenis kent van de dunne zwarte strepen op Duitse verkeersborden, kan dit een hoop stress schelen.
-
De glazen bol van Kia: is een elektrische auto echt het schoonst?
-
-
-
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit. -
De ‘batterijbus’ rukt op: heeft de elektrische bestelwagen kans van slagen?
Na de elektrische personenauto is nu ook de e-bestelbus in opkomst. Steeds meer autofabrikanten komen met zo’n ‘batterijenbus’. Voor bouwvakkers, koeriers en liefhebbers van kampeerauto's biedt deze manier van elektrisch rijden nog heel wat uitdagingen.