Vliegende motorfiets is nu te koop

VideoDe vliegende motorfiets is een feit. Ruim 130.000 euro kost de hoverbike, zoals de uitvinders hem noemen. Eigenlijk is het een soort drone waar één persoon mee de lucht in kan. In Dubai oefenen politiemensen al met de vliegende motorfiets en hij is nu ook te bestellen op de website van Hoversurf: een Russisch-Amerikaanse start-up.

Geen achtervolgingsscène zo spannend als die in Star Wars: Return of the Jedi waarin Luke Skywalker demonstreert dat hij niet alleen handig is met een lightsaber, maar ook aardig weg kan op een speeder bike. Die laag over de grond zoevende motor lijkt wel de inspiratiebron voor Alexander Atamanov. De Russische ondernemer is al enkele jaren bezig om hoverbikes te bouwen. Het zijn eigenlijk groot uitgevallen drones waar mensen op kunnen zitten.

Volledig scherm
Een politieman in Dubai probeert een hoverbike te laten opstijgen. © RV

Vorige jaar demonstreerde zijn bedrijf Hoversurf al enkele prototypes tijdens een grote technologiebeurs in Dubai. Atamov wil met zijn vliegende vervoermiddelen mensen de mogelijkheid geven om gemakkelijk aan files te ontsnappen. De hoverbike kan vijf meter boven de grond vliegen, en haalt een topsnelheid van 70 kilometer per uur. 

Het bedrijf kondigt nu aan dat de hoverbikes al binnen een jaar aan de eerste klanten geleverd zullen worden. Op de website kan je ze alvast bestellen met een voorschot van rond de 9.000 euro; de totaalprijs komt op ruim 130.000 euro. 

Hoversurf beweert dat de vliegende motorfietsen in elk geval in Amerika wettelijk zijn toegestaan. Er zou niet eens een speciaal rijbewijs of vliegbrevet voor nodig zijn, want de hoverbikes worden daar bestempeld als Ultralight Aircraft. In Dubai worden ze inmiddels getest door de plaatselijke politie. De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten investeerde een onbekend bedrag in de start-up. In Nederland is het gebruik van een dergelijk vervoermiddel op dit moment niet toegestaan.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto’s en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/