Volledig scherm
Zo moet de 20.000 euro kostende Volkswagen I.D. er ongeveer uit gaan zien © VW

Volkswagen bouwt over acht jaar zijn laatste generatie auto's met brandstofmotor

Volkswagen verschuift zijn focus steeds meer naar elektrische voertuigen en zegt dat het in 2026 zijn laatste generatie auto's op benzine en diesel gaat introduceren.  

Michael Jost, hoofd strategie van de autofabrikant, zei dit tijdens een conferentie op het hoofdkwartier van VW in Wolfsburg, Duitsland. Een woordvoerder bevestigde dat de opmerkingen betekenden dat het bedrijf zich in plaats daarvan op elektrische auto’s zal concentreren.

Dat zou het bedrijf in directe concurrentie brengen met Elon Musk’s Tesla. Vorige maand kondigde Volkswagen plannen aan voor een elektrisch voertuig van € 20.000 en zei dat het drie van zijn Duitse fabrieken ging verbouwen om zich te concentreren op elektrische auto’s.

Volkswagen is ‘s werelds grootste autofabrikant en verkocht vorig jaar zo’n 10,7 miljoen voertuigen. Het bedrijf is van plan 50 miljoen elektrische auto’s te maken, maar heeft nog geen tijdlijn voor dat doel gegeven. De productie van elektrische VW’s begint tegen het einde van dit jaar. Tegen 2022 verwacht het 22 modellen beschikbaar te hebben.

Volkswagen is niet de enige. Bijna alle Duitse merken zijn bezig met een transitie naar elektrische mobiliteit. Dit zal in Duitsland op lange termijn 114.00 banen kosten op een totaal van 800.000, zo blijkt uit een studie van het IAB, het onderzoeksinstituut van het Duitse tewerkstellingsagentschap. Omdat de productie van elektrische motoren minder arbeidsintensief is, zijn er volgens het IAB minder arbeidskrachten nodig.

  1. Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen
    Vraag & Antwoord

    Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen

    In deze rubriek kwam laatst de verlenging van het rijbewijs voor oudere automobilisten aan de orde. Mijn advies is om tijdig in actie te komen. Ik heb om medische redenen een beperkt geldig rijbewijs en uit ervaring weet ik dat de achterstanden bij het CBR inmiddels zo hoog zijn opgelopen, dat de aanvraag uiterlijk een half jaar van tevoren gedaan moet worden. Is de uitslag positief, dan blijft die nog het hele jaar geldig. -J.T.F. Burger